Hälften av barnen undernärda i Laos

Vientiane, 090925 (IPS) – Ki är sju år gammal, men ser snarare ut att vara tre. Hans ben är böjda. Sjukvårdaren Kheo säger att det troligen beror på engelska sjukan, rakitis. Det är en sjukdom som tillsammans med b-vitaminbrist borde höra till det förgångna. Men så är inte fallet i Laos.

Ki lider av brist på näring, kalcium och fosfor. Han är den som drabbats hårdast av de 93 barn i denna by som lider av kronisk undernäring. Kis mamma är också extremt kortväxt, hon är inte ens 150 centimeter lång.

Ki tillhör en folkgrupp som traditionellt livnär sig som jägare och samlare. Byns invånare tvingades dock överge sina hem i Annamite-bergen för att ge plats åt guldgrävare och sedan tvingades de återigen att flytta för att bereda plats för odlingar.

När de till sist hamnade här i dalen Attapeu i södra Laos hade befolkningen inga kunskaper om hur man bedriver jordbruk. Istället försöker befolkningen fortfarande att hitta mat i den skog som hela tiden minskar i omfång.

En stor majoritet av Laos snabbt växande befolkning lever på landsbygden och en mycket stor andel är undernärda. De flesta bedömare är överens om att hälften av landets barn är hämmade i sin utveckling och riskerar att bli småväxta som vuxna. Mellan 30 och 50 procent av barnen är underviktiga.

Närmare 40 procent av kvinnorna lider av anemi, och många av dessa kvinnor drabbas av komplikationer i samband med sina graviditeter.

-Befolkningen växer samtidigt som markområdena minskar. Det är förklaringen, säger ekologen Dr Sean Foley.

På senare tid har mycket mark som tidigare informellt tillhörde kvinnor privatiserats. Staten försöker på alla sätt hitta inkomster, och möjligheten att kunna beskatta mark har resulterat i satsningar på att få mark registrerad på “familjeöverhuvudet”, en titel som vanligtvis tillfallit männen.

Enligt Darryl Bullen, som fram till nyligen arbetade med folkhälsofrågor vid ett energibolag, är även de stora dammbyggen som pågår i landet en orsak till den utbredda undernäringen. För närvarande är fler än 60 vattenkraftprojekt planerade i Laos och en av landets ledande ministrar har beskrivit landets som ett blivande “batteri för Asien”.

-Dammarna gör livet svårt för folket. De tvingas bort från sina odlingsmarker och tilldelas i stället vanligtvis mycket sämre jordar. Resultatet blir att de hungrar, säger han.

Laos är ett av världens minst utvecklade länder, statens skatteinkomster mycket små och genomsnittslönerna urusla.

Även markpriserna är låga i landet. Vietnamesiska och kinesiska odlare kan få betala så lite som motsvarande 40 kronor per hektar för tioåriga arrenden där de kan skövla skogar och istället anlägga odlingar av gummiträd eller eukalyptus. Biobränslen odlas också, bland annat i form av busken jatropha, som upptar tusentals hektar odlingsbar mark.

I juni i år fick ett koreanskt företag rätten att anlägga en enorm golfanläggning i provinsen Sekong. Detta trots att provinsens guvernör erkände att det inte fanns tillräckligt med marker i regionen för att föda lokalbefolkningen.

Den laotiska regeringen har satsat stora summor och mycket prestige i det kommande sportevenemanget Sydostasiatiska spelen, som kommer att hållas i landet i december. I närheten av den arena där tävlingarna kommer att hållas finns en enorm park som endast är befolkad av statyer.

-Det är det där som tar maten ur våra munnar. Den dagen då vi kan äta arenor och statyer kommer vi att bli feta, säger en taxichaufför i närheten av området.

Donna Kelly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *