Burma: Regimen släpper tusentals fångar

Bangkok, 090924 (IPS) – Militärregimen i Burma har de senaste dagarna släppt över sju tusen fångar från landets fängelser. Men frigivningarna är bara ett propagandanummer inför det val som ska hållas nästa år, menar burmesiska demokratiaktivister och människorättsgrupper.

De flesta fångar som nu släppts är vanliga småbrottslingar, men även över ett hundra politiska fångar har frigivits.

Många analytiker menar att det handlar om ett försök från juntans sida att öka trovärdigheten för det val som enligt planerna ska hållas i landet nästa år. Enligt människorättsgrupper hoppas regimen att frigivningarna ska leda till minskande internationella påtryckningar – i synnerhet från FN, där generalförsamlingen inledde sin allmänna debatt i veckan. I samband med den brukar situationen i Burma var ett hett ämne.

-Alla dessa fångar är individer och det är oacceptabelt att juntan utnyttjar dem som brickor i ett spel gentemot det internationella samfundet, säger David Scott Mathieson, Burmaexpert vid människorättsorganisationen Human Rights Watch. Enligt organisationen AAPPB, som från sin bas i Thailand arbetar för att hjälpa politiska fångar i Burma, har minst 127 samvetsfångar frigivits av regimen. Bland dessa återfinns minst 40 medlemmar av Aung San Suu Kyi parti Nationella demokratiförbundet, varav tre valdes in i landets parlament 1990.

-Dessa frigivningar är ett propagandanummer för att minska de internationella påtryckningarna, säger AAPPB:s ledare Bo Kyi till IPS. Regimen meddelade nyligen att 7 114 fångar skulle friges.

– Att det handlar om just 7 114 fångar tyder på att man tagit intryck av astrologer, säger den svenske Burmaexperten och journalisten Bertil Lintner, som bor i Thailand.

Juntans ledare är kända för att ofta konsultera astrologer för att få reda på vilka antal och vilka datum som är mest lyckosamma för viktiga åtgärder. Benjamin Zawacki vid Amnesty International menar att det är uppenbart att beslutet att frige fångar hänger samman med de uppmaningar som kommit från FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon. I juli lovade juntan FN att ett mycket stort antal politiska fångar skulle friges innan valet 2010. Men Zawacki menar att det antal samvetsfångar som nu återfått sin frihet är alldeles otillräckligt. -Det är alldeles för få. Att släppa ungefär 120 personer betyder färre än fem procent av de mer än 2 200 politiska fångar som fortfarande tynar bort i landets fängelser.

Analytiker menar att det för närvarande inte finns något som tyder på att juntan planerar ett verkligt massfrigivande av samvetsfångar innan det kommande valet. – Om regimen på allvar ville genomföra ett fritt och rättvist val så skulle man frige alla politiska fångar inklusive oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, säger Zin Linn, som är språkrör för Burmas demokratiskt valda koalitionsregering som av militärjuntan tvingades att gå i exil i början av 1990-talet.

Att så många kriminella nu släppts ur fängelserna kan även vara en förberedelse från juntan för att kunna slå till mot oppositionen i samband med valet. -De tömmer fängelserna nu för att kunna fylla dem igen senare, det var precis vad som skedde 1988, inför demokratiaktivisternas massiva protester, då tusen och åter tusen aktivister senare fängslades, säger Bertil Lintner.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *