Thailand: Civila beväpnas för att bemöta muslimskt uppror

Yala, 090923 (IPS) – Thailands militär tar sedan en tid tillbaka hjälp av civila för att bemöta oroligheterna i landets sydliga provinser. Vanliga medborgare beväpnas och får en snabb stridsutbildning. Men människorättsgrupper befarar att åtgärden bara ska förvärra situationen.

Ensamstående mamman Nipa är en av dem som på natten håller vakt i utkanten av sin by, vars befolkning är buddister. Tillsammans med 15 andra kvinnor och män ingår hon i ett beväpnat medborgargarde.

-Vi går från plats till plats under hela natten, säger Nipa, som håller i ett vapen som nästan är lika långt som henne själv.

– Jag vill bidra till att skydda människor från att attackeras av rebeller. Och jag känner mig modig med detta vapen.

Innan hon började delta i vakthållningen hade hon aldrig ens känt på ett vapen.

– Vi fick sju dagars träning där vi lärde oss att skjuta, berätta hon.

Den thailändska militären har på senare tid rekryterat vanliga medborgare att delta i kampen mot det muslimska nätverk som stått bakom en stor del av de våldsamheter som de senaste åren drabbat de sydliga provinserna Yala, Narathiwat och Pattani. Under de dryga fem år som gått sedan oroligheterna inleddes har fler än 3 4000 människor dödats. Konflikten har även lett till påfrestningar mellan buddisterna, som utgör en klar majoritet i Thailand, och den muslimska minoritet som dominerar de tre våldsdrabbade provinserna.

Den thailändska armén rekryterar både vanliga buddister och muslimer att ingå i de beväpnade medborgargrupperna. Experter bedömer att över 30 000 medborgare hittills har fått utbildning och vapen för att kunna hjälpa armén, vilken bedöms ha runt 60 000 soldater utplacerade i regionen.

Men det är inte bara de civilister som genomgått träning som på senare tid fått tillgång till vapen. Många enskilda medborgare har även begärt och fått privata vapenlicenser beviljade. -Folk i södern går beväpnade eftersom det är nödvändigt, det gör även jag, säger Krisda Boonrath, som är biträdande guvernör för provinsen Yala. Utvecklingen har lett till att det finns mängder av vapen i regionens byar. I byn Baan Mae Tinah, som ligger i provinsen Pattani, har 60 bybor fått vapenträning. – Vi genomgick en tio dagar lång vapenkurs, där både kvinnor och män lärde sig att skjuta med gevär, berättar Prayon Plomkaeo, som är talesman för denna by som är ovanlig eftersom befolkningen består av både muslimer och buddister.

Men trenden mot en allt mer beväpnad civilbefolkning oroar både freds- och människorättsaktivister.

-Södern blir alltmer militariserad, säger Fred Lubang, thailändsk ordförande för USA-baserade organisationen Nonviolence International. Analytiker menar att förekomsten av fler vapen i den oroliga regionen istället riskerar att leda en ökad spänning och ökad osäkerhet. Rungrawee Chalermsripinyorat, som arbetar för den lokala avdelningen av den Bryssel-baserade tankesmedjan International Crisis Group, säger att vare sig militären eller andra myndigheter kan kontrollera hur alla nytillkomna vapen används.

– Detta har bara skapat en större osäkerhet. Situationen kommer bara att förvärras, varnar hon.

Marwaan Macan-Markar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *