Burma: Regimen skärper förtrycket – hårda straff för aktivister

Bangkok, 081114 (IPS) – På tisdagen dömdes 14 burmesiska aktivister till vardera 65 års fängelse för sin medverkan i gatuprotesterna förra året. Domarna var bara de senaste i en lång rad av hårda straff som utdömts mot oliktänkande de senaste veckorna.

Det framstår som att regimen i landet nu skärper förtrycket inför det val som enligt planerna ska hållas 2010.

– Det är tydligt att juntan genomför en ett stort tillslag mot all opposition i landet, säger Zin Linn, som är en ledande burmesisk dissident som numera lever i exil i Bangkok.

Zin Linn har själv varit politisk fånge i hemlandet.

– Juntan vill tysta all opposition inför det planerade valet 2010, säger han.

De 14 studentledare som på tisdagen dömdes till långa fängelsestraff fick sina domar fastställda vid en rättegång i det ökända Insein-fängelset i Rangoon. De flesta greps innan regimen i september förra året brutalt slog ned de stora demonstrationerna i landet.

Rättegången hölls inför lyckta dörrar, och varken familjemedlemmar eller jurister tilläts närvara. Enligt uppgift ska Min Zeya, en av de dömda aktivisterna, efter att ha fått sin dom på 65 års fängelse ha skrikit “är detta det enda ni kan göra?” till domaren. Nio av de dömda förflyttades sedan till fängelset Maubin, som ligger i Irrawaddy-deltat, den region som drabbades värst av den cyklon som härjade i Burma i våras. – Vi oroar oss för att de kommer att utsättas för en hård behandling där, eftersom det ligger mer avsides och det blir svårare för deras anhöriga att besöka dem, säger dissidenten Khin Omar, som lever i exil i Thailand.

– Förhållandena för de politiska fångarna försämras hela tiden, säger hon till IPS. Många analytiker menar att regimen känner ett större hot från studentgrupperna än från oppositionspartiet NLD, som leds av Aung San Suu Kyi. NLD vann med bred marginal det val som hölls i landet 1990, men fick aldrig möjlighet att bilda en regering, och Aung San Suu Kyi har sedan dess tvingats leva i husarrest större delen av tiden.

– Juntan tror att de kan hantera NLD, men är medvetna om att de inte kommer att kunna kontrollera studenterna, säger en västerländsk diplomat som haft många kontakter med Burma.

De långa fängelsestraffen innebär att studentledarna inte kommer att ha någon möjlighet att engagera sig i det utlovade valet i landet. Men även en framstående facklig aktivist dömdes nyligen till ett långt fängelsestraff, liksom tio NLD-medlemmar som dömts till mellan 8 och 24 års fängelse. – Dessa straff är en tydlig signal till alla att regimen inte kommer att tolerera någon opposition i samband med valet 2010, säger Benjamin Zawacki från Amnesty International, till IPS.

Nyligen dömdes bloggaren Nay Phone Latt till över 20 års fängelse efter att han på sin hemsida hade publicerat en satirteckning på landets högste militärchef Than Shwe.

En poet dömdes nyligen till två års fängelse efter att ha publicerat en dikt som regimen ansåg var kränkande mot Than Shwe. Att bloggaren fick ett tio gånger hårdare straff för i stort sett samma brott tyder på att regimen anser att opposition framförd på internet utgör ett särskilt stort hot.

I samband med revolten förra året, och naturkatastrofen i maj, spreds många bilder, filmer och rapporter med hjälp av internet och mobiltelefoner. Det är en utveckling som regimen uppenbarligen tycker mycket illa om.

– Juntan är extremt oroad över saker som de inte förstår sig på och inte klarar av att kontrollera, säger Zawacki. I samband med rättegången mot bloggaren Nay Phone Latt dömdes även hans två juridiska ombud till fyra månaders fängelse. Enligt en av juristerna var deras enda brott att de försökte bistå sin klient i rättegången.

Enligt Burmas medieförbund sitter dessutom 15 journalister i häkte i väntan på rättegång. De flesta av dem anklagas för att ha publicerat kritiska artiklar i samband med de bristfälliga biståndsinsatserna efter cyklonens härjningar.

Larry Jagan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *