"I USA har man kanske aldrig hört talas om Manipur men amerikanska vapen är populära bland våra väpnade grupper", intervju med den indiska vapenexperten Binalakshmi Nepram

New York, 081113 (IPS) – Aktivisten och vapenexperten Binalakshmi Nepram är uppvuxen i den våldsdrabbade indiska delstaten Manipur och har egna erfarenheter av hur den globala vapenhandeln drabbar civilbefolkningen. Nyligen inledde hennes organisation ett samarbete med Svenska Freds.

– Till och med musik- och filmindustrin är bättre reglerad än vapenindustrin, säger Binalakshmi Nepram och betonar behovet av en förbättrad reglering av den internationella vapenhandeln.

I sin forskning har hon sett konsekvenserna av det enorma inflödet av vapen i en av Indiens konfliktdrabbade delstater. Hon har själv upplevt terrorn från både den indiska armén och rebellerna under sin uppväxt i den nordöstra delstaten Manipur och förklarar att det finns minst 32 väpnade grupper och över 40 indiska armébataljoner i regionen. Under de senaste åren har hon kartlagt terrorns verktyg – vapnen.

– USA har kanske aldrig hört talas om Manipur men amerikanska vapen är populära bland många av våra beväpnade grupper. I de här områdena är vapen lika lättillgängliga som godiset som säljs i våra butiker, säger hon till IPS.

Under 2001 dokumenterade hon hur vapnen sprids i Indiens nordöstra delstat. Binalakshmi Nepram intervjuade journalister, lokalbefolkningen, polisen, den indiska armén och rebellerna och kartlade vilka typer av vapen som används. Det visade sig att det finns minst 55 olika typer av vapen från 13 olika länder i delstaten. Många av de sofistikerade vapnen som når Manipur kommer ursprungligen från länder som USA, Kina, Tjeckien, Storbritannien, Belgien och Bulgarien. – I Manipur kan du få tag på kinesiska vapen för mindre än hundra dollar. Och i delstaten betalar man två typer av skatter, en till den indiska regeringen och en till de väpnade grupperna, rebellerna. Detta är verkligheten. Den indiska försvarsbudgeten ökar varje år och med den skatt vi betalar bidrar vi till de summor som läggs på vapen.

Binalakshmi Nepram säger att det internationella samfundet borde vidta åtgärder innan fler oskyldiga liv går förlorade. – FN har fastslagit att små och lätta vapen är massförstörelsevapen som dödar mer än 500 000 människor varje år. Åttio procent av dessa är kvinnor och barn. Sedan fem år tillbaka pågår en global kampanj där människorättsorganisationer världen över kräver en hårdare internationell reglering av vapenhandeln. Frågan har lyfts upp på den internationella dagordningen men fortfarande har inget beslut tagits av FN i frågan, och fortfarande har det inte skapats något internationellt avtal.

– Om du förlorar ditt bagage på Frankfurts flygplats eller i Delhi eller i Dhaka finns det möjligheter att spåra det. Men vapen är inte lika noggrant kontrollerade och därför kan de transporteras från en konfliktzon till en annan. Det är också därför som vapen från Afghanistan cirkulerar och bland annat når Manipur, säger Binalakshmi Nepram.

Under 2004 var hon med och grundade ett nationellt nätverk, Control Arms Foundation of India, som arbetar med nedrustningsfrågor. Hon har också startat organisationen Manipur Women Gun Survivors Network för att hjälpa kvinnor som drabbats av våldet i delstaten.

Nätverket är till för att stödja kvinnor som har förlorat familjemedlemmar i konflikten. Bland annat får kvinnorna hjälp att öppna bankkonton och starta småskaliga affärsverksamheter som kan ge dem försörjning. Organisation har just startat samarbetet “Manipur Peace Monitor 2010” tillsammans med den svenska organisationen Svenska Freds. – Syftet är att dokumentera och presentera alla fredsfrämjande initiativ i Manipur för att visa på att freden är möjlig – att det även i en verklighet som präglas av våld finns exempel att lära och inspireras av, säger hon.

*Till denna artikel kan vi kostnadsfritt erbjuda en bild på Binalakshmi Nepram till våra prenumeranter. Den kan beställas genom att ni mailar redaktionen på ips(a)telia.com.

Ida Karlsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *