Mexiko: Kidnappningar av migranter på väg mot USA

Mexico City, 081117 (IPS) – Nyligen kidnappades 20 centralamerikanska kvinnor i södra Mexiko. Kvinnorna var på väg mot USA. Enligt en katolsk präst som arbetar vid ett stödcenter för migranter tycks ingen vara intresserad av att utreda kidnappningen.

– Jag har inte sett någon utredning, utan bara sorg och förtvivlan, berättar prästen Heyman Vázquez, som driver ett härbärge för migranter i södra Mexiko.

De 20 kvinnorna fördes bort av beväpnade män vid två olika aktioner, den 5 respektive 11 november.

– Trots löften om att utredningar skulle göras så har inte ens någon kommit hit och ställt några frågor, säger Vázquez som är verksam i Arriaga, den ort varifrån kvinnorna begav sig vidare norrut.

Varje dag anländer dussintals migranter från Centralamerika till Arriaga på sin väg norrut mot USA. Fram till förra året kom de flesta med tåg, men numera anländer de flesta med buss eller till fots, eftersom tåglinjen från gränsen mot Guatemala numera ligger nere.

De beväpnade kidnapparna anlände med terrängfordon och förde först bort tolv kvinnor. En knapp vecka senare kidnappades ytterligare åtta kvinnor av liknande beväpnad grupp. Sedan dess har ingen hört ifrån vare sig kidnapparna eller kvinnorna. – Efter vad jag fått höra så tillhör kidnapparna narkotikamaffian, vilket är något nytt. Migranter har även kidnappats tidigare, men de kriminella som genomfört dessa kidnappningar har varit mindre organiserade, säger Vázquez.

De senaste kidnappningarna har polisanmälts, men ingen har gripits, och kvinnorna som kommer från El Salvador och Guatemala har förblivit försvunna. Paulo Martínez, vid migrantorganisationen Sin Fronteras, säger till IPS att de senaste kidnappningarna av kvinnor som genomförts i södra Mexiko tycks följa ett nytt mönster. Kidnapparnas mål sägs vara att pressa offrens anhöriga i USA på lösensummor.

Mexiko är ett transitland för mängder av sydamerikanska migranter som är på väg till USA, och enligt människorättsgrupper utsätts många av dem för svåra övergrepp på vägen genom landet.

– De som kommer fram till Arriaga har ofta attackerats och rånats, men deras lidande tar inte slut stannar inte där. De riskerar dessutom att kidnappas, som denna grupp kvinnor, säger Vázquez.

Diego Cevallos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *