Venezuela: Oppositionen kräver nyval – presidenten vägrar

021011 (IPS) – Hundratusentals människor demonstrerade i torsdags på gator och torg i Venezuelas huvudstad Caracas. De kräver att landets presidenten avgår och utlyser nyval. Protesterna ledde inte som många fruktat till svåra sammandrabbningar med regeringsanhängare men landet är mycket polariserat och läget är spänt.

Venezuelas president Hugo Chávez hävdar att torsdagens demonstration är en del av en konspiration som förbereder ny kupp mot regeringen, liknande den som genomfördes i mitten av april. Då avsattes presidenten och regeringen under två dagar och en koalition av militärer och civila företrädare tog makten.

Bakom torsdagens massdemonstration står 34 oppositionella partier och organisationer som tillsammans bildar paraplyorganisationen Demokratisk samordning. En stor grupp demonstranter marscherade fredligt åtta kilometer från östra Caracas till centrum. Presidentens anhängare ställde sig inte i vägen för demonstranterna utan samlades i mindre motdemonstrationer i fattiga områden. På söndag planerar Chávezs anhängare att hålla en större demonstration till stöd för presidenten i Caracas.

Men i San Juan de Los Morros, 150 kilometer sydväst om huvudstaden, skedde våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter på väg in till Caracas och anhängare till presidenten. En person dog.

– Detta är den största demonstration som någonsin har hållits i Caracas, sa borgmästaren Alfredo Peña, som representerade regeringspartiet när valen hölls för två år sedan men som sedan dess har bytt sida och idag är mycket kritisk till Chávez.

Tiotusentals demonstranter uppges ha kommit till Caracas från resten av landet för att delta i massprotesten. Dagen kulminerade i ett uttalande där presidenten uppmanades att avgå eller genast utlysa en folkomröstning där väljarna får bestämma om regeringens framtid.

– Chávez borde agera modigt och ansvarfullt för en gång skull och avgå så att hatet som spirar mellan venezuelanerna kan stillas, sa Maeca López, aktiv inom organisationen Kvinnor för frihet och en av torsdagens talare.

En annan talare var Carlos Ortega, ordförande för den fackliga federationen CTV. Han sa att Demokratisk samordning ger Chávez fram tills nästa onsdag, den 16 oktober, på sig att avgå eller utlysa nyval. Annars kommer en generalstrejk att utlysas till den 21 oktober, varnade han. Läget är låst eftersom Chávez vägrar att anordna en folkomröstning före augusti 2003, då han suttit hälften av den tid han valdes till i presidentvalet.

Dagarna före demonstrationen förhördes de generaler som deltog i kuppen i april. Chávez hävdar att han har avslöjat planer på en ny kupp mot regeringen. Han anklagar den 82-årige före detta utrikesministern Enrique Tejera för att förbereda sig för att leda den junta som vill ta över efter en kupp.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch och Washingtons Latinamerikakontor har gjort ett gemensamt uttalande i vilket de varnar oppositionen i Venezuela för att försöka avsätta presidenten i strid mot konstitutionen och uppmanar det internationella samfundet att vara uppmärksamt på situationen i Venezuela.

De riktade även kritik mot den venezuelanska regeringen för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att lösa upp den nuvarande spända situationen. Även Venezuelas medier kritiseras för att inte ge korrekt och opartisk information utan istället underblåsa oron.

USA, Kanada och EU har uttryckt oro över den politiska polariseringen i Venezuela och uppmanat båda sidor att återgå till en dialog för att på ett fredligt sätt lösa konflikten.

(021011)

.

Humberto Márquez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *