U-länder förlorar miljarder på låga råvarupriser

021011 (IPS) – Priset på många råvaror är idag lika lågt som i början av 70-talet. Det är en katastrof för många av världens fattiga länder, enligt en ny FN-rapport.

Sedan 1997 har priset på vissa varor, som till exempel kaffe, bomull och socker, rasat dramatiskt och orsakat stora ekonomiska förluster i många u-länder. Särskilt hårt har det drabbat de afrikanska stater som är beroende av exportinkomster från råvaror. Burkina Faso och Mali är beroende av bommull, Ghana av kakao, Kenya och Malawi av te och Elfenbenskusten av kakao och bomull.

Priset på tropiska drycker, som te och kaffe, har minskat med hela 55 procent sedan 1997. Priset på jordbrukprodukter har minskat med cirka 30 procent under samma period medan mineraler och metaller gått ner med 18 procent.

Enligt den internationella kaffeorganisationen ICA får dessutom producenterna idag en mindre del av det som konsumenterna betalar för varan än tidigare. I slutet av 80-talet fick kaffeproducenterna omkring en tredjedel av de cirka 30 miljarder dollar som återförsäljarna tjänade på kaffet. Medan de idag, när värdet på kaffeförsäljningen är över 70 miljarder dollar årligen, bara får 5,5 miljarder dollar, hävdar ICA.

Cirka 70 procent av allt kaffe i världen kommer från små företag som direkt drabbas när priset sjunker, enligt FN:s studie.

Vissa varor har gått ned i pris och sedan återhämtat sig. Priset på kakao, socker och gummi föll markant mellan 1998 och 2000 men har återhämtat sig under 2001-2002.

Förändringar av priset på varor på världsmarkanden spelar enorm stor roll för råvaruproducenterna i världen. Ett exempel är Ghana. Ghana exporterar främst kakao och guld och importerar olja. Mellan 1998 och 2000 sjönk priset på kakao och guld med 47 respektive 5 procent samtidigt som priset på olja steg med 116 procent. Under 2001-2002 förändrades situationen helt – priset på kakao steg med 76 procent och oljepriset föll med 15. ”Att hantera sådana cykler är en svår makroekonomisk uppgift”, står det i rapporten.

Om priserna på kaffe, socker och bomull hade legat kvar på samma nivå som 1998 så hade producenterna tjänat 19, 1,4 respektive 1 miljard dollar mer än de nu gjort, enligt FN:s organ för handel och utveckling, Unctad.

Enligt FN:s rapport beror prisfallet på varor på en rad olika saker; överskott på vissa varor, den amerikanska dollarns fall och minskad efterfrågan på grund av nedgången av den globala ekonomin.

Dessutom anser rapportförfattarna att något genast måste göras åt de rika ländernas jordbrukssubventioner till sina bönder. Både USA och EU subventionerar kraftigt sina producenter vars varor sedan översvämmar världsmarknaden till priser som i vissa fall inte ens når upp till hälften av vad det kostat att producera varan.

(021011)

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *