Jugoslavien inleder reformer av maffiaekonomin

001019 (IPS) – Efter den senaste tidens stora politiska förändringar i Jugoslavien är det dags att börja reformera ekonomin, som har präglats av maffiavälde och nepotism under Milosevics tid vid makten.

Men striden om de viktigaste företagens framtid blir hård. På ena sidan finns de anställdas så kallade kriskommittéer, som kräver upprättelse. På den andra sidan finns Milosevics medarbetare som desperat försöker hålla sig kvar vid den ekonomiska makten.

Sedan 1992 har Milosevics män helt enkelt tagit över många av landets mest framgångsrika företag. Strategisk import och smuggling har gjort kretsen kring Milosevic och hans vänner enormt rik.

– Den serbiska ekonomin är reducerad till en slags maffia-röra. Det är ett katastrofområde, där det kommer att ta åratal att ställa saker och ting till rätta, sa Carl Bildt i Belgrad för några dagar sedan. Bildt är FN:s speciella sändebud på Balkan.

– Det här är definitivt den mest korrumperade ekonomin i Europa. Den har utvecklats till en maffia-ekonomi, sa Bildt på en presskonferens.

Bildt besökte Belgrad samtidigt som de nya kriskommittéerna började sitt arbete på allvar. De har utsett nya företagsledare, vanligtvis desamma som Milosevics regim avsatte för åtta år sedan.

Nu tvingas alltså de Milosevic-trogna cheferna avgå, men på många av de viktigaste företagen har de slagits för att behålla sina positioner, och kallat kriskommittéerna olagliga.

En del avsattes av företagens bolagsstämmor, efter att de hade krävt att de skulle få besluta om företagens framtid.

– Det spelar ingen roll vad Milosevics män kallar det här. Det är folkets försök att slåss för social rättvisa, säger Zoran Ivosevic, tidigare domare i den högsta domstolen.

– Folk har sett de senaste årens stölder. Nu vill de ha en förklaring till vad som har hänt, och de vill att de ansvariga ställs inför rätta.

De största striderna mellan kriskommittéer och Milosevic-lojala chefer utkämpades i den största serbiska banken – Beogradska Banka AD, på export/import-företagen Genex och Progres, samt på läkemedelsföretaget ICN Galenika.

Cheferna på Beogradska Banka, och vd:n Borka Vucic, en av Milosevics mest lojala medarbetare, beskylls för att ha gömt undan familjen Milosevics olagligt tillförskansade förmögenhet utomlands. Förmögenheten beräknas uppgå till flera miljarder kronor.

I framtiden kommer Vucic också att bli tvungen att förklara vad som har hänt med landets guld- och valutareserver sedan 1992, och var de privata besparingar som frystes det året har tagit vägen. De privata besparingarna motsvarade mer än 40 miljarder kronor.

På företaget Genex, tidigare ett av de största handelsföretagen i Jugoslavien, har Miki Savicevic kommit tillbaka på den chefspost han hade fram tills 1989. I Genex ingår även flygbolaget Aviogenex, och enligt Savicevic har de tidigare cheferna sålt flera flygplan av modellen Boeing 737 som privat egendom, till obskyra utländska företag. Företagets egna dokument tycks styrka det.

Läkemedelsföretaget ICN Galenika fick tillbaka sin tidigare ägare; Milan Panic, en serbiskfödd amerikansk affärsman. I februari 1998 tog staten helt sonika företaget ifrån Panic, trots att han ägde 75 procent av det.

ICN Galenika var undantaget från de internationella sanktionerna mot Jugoslavien, eftersom det producerade humanitära förnödenheter. Dess vinster var enorma och det stod för en kontinuerlig leverans av läkemedel i landet.

När ICN Galenika togs över av staten 1998, stängdes det och man började importera läkemedel från Kina och Indien. Importen gick via några få monopolföretag som kontrollerades av en grupp människor som stod Milosevic och hans familj nära.

– Det är bokstavligt talat högar av skelett som ramlar ut ur garderoberna, säger Miroljub Labus, en av de ekonomiska experterna i den betydelsefulla Grupp 17.

– Ett årtionde av krig, misskötsel och sanktioner har förlamat oss. Inflationen ligger runt 50 procent per månad och arbetslösheten beräknas också till ungefär 50 procent. Det är den svåraste situationen någonsin, men vi måste arbeta hårt.

Enligt domaren Zoran Ivosevic finns det även en annan stor uppgift som man måste ta itu med i framtiden.

– Det individuella ansvaret för den här kollapsen måste utkrävas, med hjälp av fakta och av rättssystemet. Det är ännu ett stort steg som landet måste ta.

(001019)

.

Vesna Peric Zimonjic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *