Nepal: Teater mot aids

001020 (IPS) – Nepalesiska teatersällskap ger sig snart ut på en ovanlig turné på landsbygden. De ska ge föreställningar i det fria som informerar om hiv och berättar hur man skyddar sig från sjukdomen – samtidigt som de ska underhålla.

Skådespelaren Sunil Pokharel och hans teatergrupp Arohan är en av de grupper som snart inleder en tvåmånaders turné till de nepalesiska byarna. Många nepaleser lever i tron att hiv inte är något som berör dem, anser initiativtagarna. Syftet med utomhusteatern är att upplysa landsbygdsbefolkningen, varav många är analfabeter.

Det är den nepalesiska avdelningen av FN:s utvecklingsprogram, UNDP, som ligger bakom teaterprojektet. I Nepal finns uppskattningsvis 32 000 hivsmittade. Nepal är ett fattigt land där majoriteten av befolkningen lever på mindre än tio kronor om dagen.

Fattigdomen bidrar till spridningen av aids, enligt experterna, bland annat därför att den tvingar ut nepalesiska kvinnor i prostitution i framför allt Indien.

Ett av de distrikt som ska få besökt av de ambulerade teatersällskapen är Makwanpur, som ligger nära Nepals gräns mot Indien. Många unga kvinnor från distriktet luras till prostitution i Indien genom att de utlovas arbeten där.

I Makwanpur kommer teatertruppen Taranga att uppföra en komedi med ett viktigt budskap.

– Vår pjäs underhåller, får folk att skratta. Vi måste se till att åskådarna uppskattar föreställningen. I pjäsen ryms också budskap som kommer att få människor att tänka efter och bli mer medvetna, säger teaterchefen Ujwal Sharma.

Pjäsen handlar just om unga byflickor som luras iväg till stora städer i Indien.

En annan riskgrupp i Nepal är de fattiga unga män som söker tillfälliga arbeten i Indien. Där kommer de ofta i kontakt med prostituerade.

Tidigare försök att informera genom gatuteater har varit lyckade i Nepal. Bland annat blev en komedi som spelades för främst lastbilschaufförer mycket populär. I den pjäsen visar en chaufför sin medhjälpare hur man använder kondomer.

– Vi uppförde den många gånger och den blev populär. Far och dotter kunde titta på den tillsammans utan att bli generade, säger teaterchefen Sharma.

(001020)

.

Ramyata Limbu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *