Jordbruksforskning ger mer mat i Afrika

001018 (IPS) – Nya förbättrade sädesslag har de senaste åren lett till större skördar och mindre svält i Afrika. Men svåra klimatförhållanden och ineffektiv jordbrukspolitik har gjort att den positiva utvecklingen inte märktsså tydligt.

– Om det inte hade varit för de nya majs- och kassavasorterna som man använder nu skulle nästan 100 miljoner människor i Afrika vara hungriga eller så skulle deras basföda behöva importeras, säger Lukas Brader, generaldirektör för det internationella institutet för tropiskt jordbruk, IITA.

– Vi hör ofta att det inte sker några framsteg i Afrika, och att nya utsäden inte används. Men jag vet att det har skett stora framsteg i Afrika vad gäller att förbättra basfödan, säger han.

IITA och andra forskningsinstitut har utvecklat nya, sjukdomsresistenta slag av de afrikanska basgrödorna majs och kassava.

De senaste åren har de nya grödorna distribuerats bland annat i länderna kring Guinea-bukten och i Östafrika. De har givit större skördar vilket lett till förbättrat näringsintag för miljoner afrikaner.

IITA är baserat i Ibadan i Nigeria. Forskarna har tagit fram tekniker som gör kassava och majs resistent mot parasiter och insekter. Tekniken fungerar även på andra viktiga matvaror som bananer, sojabönor och jamsrötter.

De använder insekter som äter upp parasiter, och naturliga produkter som inte skadar grödan men som dödar parasiterna. Tekniken innebär att småbönder inte behöver använda insektsgifter som kan vara skadliga både för människan och miljön.

Till exempel plågades kassavaodlingarna länge av det gröna kassavakvalstret – Monoychellus tanajoa. Men efter många års intensiv forskning hittade man kvalstrets naturliga fiende: ett annat kvalster, med det latinska namnet Typhlodromalus aripo.

Typhlodromalus aripo, som ursprungligen kommer från Sydamerika, har spritts i 17 afrikanska länder och enligt IITA så har produktionen i de områden där kvalstret spreds för minst tre år sedan ökat med mellan 15 och 43 procent.

IITA säger också att man har lyckats öka skördarna med mellan 30 och 50 procent genom att införa nya, förbättrade utsäden i kombination med biologiska metoder mot sjukdomar.

Men trots denna positiva utveckling råder fortfarande matbrist i Afrika. Och bland andra FN:s matprogram WFP ger matbistånd till miljoner människor som svälter på kontinenten.

– De flesta afrikanska länder är inte självförsörjande, inte ens vad gäller basföda. För att de ska bli oberoende måste produktionen ökas och själva grödorna förbättras så att de ger mer näring, säger Peter Neuenschwander, chef för IITA:s avdelning i Cotonou, i Benin.

Lukas Brader säger att matproduktionen i Afrika inte hållit jämna steg med befolkningstillväxten. Matproduktionen har ökat – men befolkningstillväxten har ökat mer. Han anser att regeringarna i regionen måste satsa mer på utveckling på landsbygden och på jordbruksforskning.

– Vi har visat att forskning är mycket viktigt för att förbättra jordbruket. Men jag måste tillägga att de senaste 20 åren har regeringarna i Afrika inte stött sådan forskning, säger Brader.

Brader anser också att om informationen om hur man moderniserar jordbruket aldrig når småbönderna så kommer målet om ett självförsörjande Afrika att förbli en önskedröm.

– Organisationer som vår försöker mer och mer engagera ickestatliga organisationer i arbetet, eftersom det verkar som om resultaten aldrig når ut på fälten om man låter regeringarna ta hela ansvaret, säger han.

Ett annat stort hinder för utveckling är bristen på fungerade transportnät på landsbygden. Vägarna på landsbygden i många afrikanska länder är mycket dåliga vilket gör det svårt att distribuera och ta emot produkter. Situationen tvingar ofta småbönder att bara producera det som deras egen familj har användning för.

I många afrikanska länder är det dessutom svårt att få information om överskott på jordbruksvaror. Om den informationen fanns kunde länder byta varor med varann, menar IITA-experterna.

Brader anser att matbristen måste tas upp på regional nivå, så att de fattiga länderna kan utbyta forskningsframsteg och samarbeta för att informationen ska nå alla bönder.

(001017)

.

Nana Rosine Ngangoue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *