Sydkorea: Hyllad president tappar stöd på hemmaplan

001018 (IPS) – Den sydkoreanske presidenten Kim Dae- Jungsolar sig i glansen av Nobels fredspris, men på hemmaplan möter hanallt fler kritiska röster, och oron över en ny ekonomisk krissprider sig.

Ett antal politiska och ekonomiska bekymmer visar att Kim måste övertyga sitt allt mer tveksamma folk om att han kan reparera ekonomin, som hamnat i ett prekärt läge trots att man tidigare sagt att Sydkorea var det land som återhämtade sig bäst efter Asienkrisen.

När Kim utsågs till nobelpristagare för sin “solskenspolitik” gentemot Nordkorea rådde i alla fall feststämning i Sydkorea. Storföretagen köpte helsidesannonser i dagstidningarna för att föra fram sina gratulationer, och man firade med fyrverkerier och evenemang i Seoul.

Men livet är inte alltid en fest i Sydkorea. Skuldproblem, stigande oljepriser, sjunkande kurser på aktiemarknaden och oavklarade försök för att städa rent i finanssektorn har lett till att många nu oroar sig för ännu en period av ekonomiska bekymmer.

Kims regering anstränger sig hårt för att övertyga sydkoreanerna om behovet av att använda ytterligare 428 miljarder kronor för att rädda finanssektorn. Det skulle läggas till de 942 miljarder som man tidigare använt för att betala av finanssektorns skulder efter krisen i slutet av 1997.

– Jag börjar oroa mig för att jag skulle kunna stå på tur för att bli uppsagd, säger Kim, en 38-årig försäljningschef på ett företag som genomgår en omstrukturering som styrs av dess fordringsägare.

– De höga oljepriserna gör det ännu svårare för vårt företag att klara sig. Jag antar att jag borde börja se mig om efter ett nytt jobb, säger Kim.

Ungefär 82 procent av sydkoreanerna säger i en opinionsundersökning i tidningen Joong-Ang Ilbo att de tror att Sydkorea riskerar att drabbas av en andra ekonomisk kris.

Många konsumenter måste ha dragit ned på sin konsumtion, konstaterar de tandgnisslande marknadsföringscheferna på landets varuhus, som rapporterade om ovanligt dåliga försäljningssiffror i de enorma reorna som hölls nyligen.

Och den växande ekonomiska osäkerheten kan ha lett till att presidentens stöd bland folket har minskat.

Enligt en undersökning som Joong-Ang Ilbo gjort var 71 procent positiva till Kim direkt efter toppmötet med den koreanske presidenten Kim Jong Il i juni. Den 18 september hade den siffran fallit till 38 procent.

Oppositionsledaren Lee Hoe-Chang kritiserar regeringen och säger att den måste genomföra ytterligare en omgång ekonomiska reformer, även om det kan leda till lägre tillväxt och högre arbetslöshet nästa år.

Sydkoreas tillväxt har legat på nästan tio procent under andra kvartalet i år, vilket visar på en imponerande återhämtning av en ekonomi som för bara två år sedan hade en sexprocentig minskning av tillväxten.

De goda ekonomiska resultaten har bidragit till att försena de svåra besluten om vad som ska göras med de skuldsatta företag som belastar banksektorn.

Under den här veckan ska Sydkorea vara värd för det tredje Asien- Europa-mötet, ASEM. Regeringen vill visa upplandet från sin bästa sida, men känner en viss oro över protester från lokala organisationer som har sagt att de ska hålla stora demonstrationer för att protestera mot ASEMs politik.

Kim har sagt att Asien-Europa-mötet, som ska hållas den 20-21 oktober, är så viktigt att det är som att arrangera ytterligare ett OS i Seoul.

Men andra är inte lika övertygade.

– Vilket slöseri med pengar, säger en taxichaufför och pekar mot ett vägarbete framför byggnaden där mötet ska äga rum.

– Staten lägger ned en massa pengar på att lägga ytterligare ett lager asfalt på en väg som är bra som den är, säger han.

(001018)

.

Ahn Mi Young

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *