Malaysia: Folket sviker regeringstidningar

001017 (IPS) – Malaysias ärevördiga dagstidning NewStraits Times har en ny ledning och en ny layout. Men medieanalytikerär tveksamma till att det ska räcka för att hindra upplagerasetför dagstidningen, som är tveklöst regeringsvänlig.

New Straits Times är inte den enda mainstream-tidningen som har problem med minskade upplagesiffror i Malaysia. De senaste två åren har mediacheferna märkt en nedgång på nästan alla större tidningar i landet.

En del tror att det beror på att malaysierna allt mer vänder sig till Internet eller satellit-tv för att få nyheter. Men andra hävdar att det har mer att göra med hur mainstream-tidningarna bevakade affären kring Anwar Ibrahim, Malaysias förre vice premiärminister som avsattes och fängslades i slutet av 1998.

Många analytiker menar att de tidningarna i stort sett bara gav den officiella bilden av det som hände, och att de sedan inte gav så stort utrymme åt rättegången mot Anwar, då det visade sig att många malaysier inte var övertygade om att han var skyldig till det han anklagades för – homosexualitet och korruption.

– Jag var inte någon anhängare till Anwar, men medias angrepp gjorde att jag svängde. Jag blev förbannad – det här var inte journalistik, sa Sabri Zain, som har skrivit en bok om reformasi- rörelsen som Anwar startade.

– Det värsta var att pressen behandlade oss som om vi var dumma. Jag fick nog.

En studie som marknadsundersökningsföretaget AC Nielsen gjorde nyligen visar att många malaysier tänker likadant. Enligt undersökningen har New Straits Times upplaga minskat med 27 procent de senaste två åren. Lika illa har det gått för den malaj-språkiga tidningen Utusan Malaysia.

En annan malajisk dagstidning, Berita Harian, har haft det ännu svårare. Dess läsekrets har krympt med 30 procent.

Många läsare har också vänt ryggen åt de andra stora tidningarna, inklusive de på kinesiska och tamil.

New Straits Times och Utusan Malaysia blev mål för oppositionens kampanj några månader efter att Anwar avsattes. Oppositionen uppmanade då alla anhängare att bojkotta de båda tidningarna.

Och det blev inte bättre när mainstream-tidningarna inför valen i november återigen retade upp många kritiska malaysier genom att försöka skapa rädsla för att det skulle uppstå etniska oroligheter om det gick bra för oppositionen.

Samtidigt som de regeringstrogna tidningarna förlorade i trovärdighet, sköt försäljningssiffrorna för oppositionstidningen Harakah i höjden – från 65 000 till 360 000 per nummer.

Harakah, som ges ut av det muslimska partiet PAS, och oberoende malajspråkiga publikationer som Detik och Eksklusif, fångade nya läsare med sin oberoende rapportering om Anwar och reformasi- rörelsen.

Efter valen beordrade regeringen Harakah att skära ned utgivningen, från två nummer i veckan till två i månaden. Den hindrade också Eksklusif, Detik och en ny ungdomstidning – Al- Wasilah – från att fortsätta publiceras.

Dessutom anklagades Harakahs redaktör för förtal, eftersom tidningen hade publicerat en artikel som antydde att regeringen var inblandad i en konspiration för att bli av med Anwar.

Regeringens handlingar förblev inte ouppmärksammade. Den internationella kommittén för skydd av journalister listade Malaysias premiärminister Mohammed Mahathir på sin tio-i-topp- lista över “pressens fiender”.

(001016)

Anil Netto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *