Politiker uppmanas värdesätta kulturen

Florens, 141006 (IPS) – Kultursektorn är mycket viktig för utvecklingen i världen, och kulturfrågorna måste ingå i de nya utvecklingsmål som FN ska formulera när millenniemålen löper ut nästa år. Det var budskapet från en rad experter som i slutet av förra veckan deltog vid ett Unesco-möte i Florens.

Vid konferensen deltog en rad representanter från olika länder för att diskutera hur kulturen kan bidra till en hållbar utveckling i världen genom att skapa arbetstillfällen, ekonomisk tillväxt och innovationer.

Enligt Unesco, som är FN:s organ för vetenskap, utbildning och kultur, har den globala handeln inom kultursektorn fördubblats under det senaste årtiondet. I samband med att forumet inleddes på torsdagen underströk Unescos generaldirektör Irina Bokova även att kulturen har en viktig social roll.

-Världens länder måste investera i kulturen med samma övertygelse som de investerar i energiresurser och ny teknik. I denna ekonomiskt svåra tid måste vi uppmuntra aktiviteter som skapar social sammanhållning, och där är kulturen viktig, sa Irina Bokova.

Enligt henne var ett av forumets syften att lyfta fram hur kulturen bidrar till att uppfylla en rad utvecklingsmål – däribland kampen mot den extrema fattigdomen, rätten till utbildning och en hållbar miljö samt utjämnandet av könsskillnader.

Juristen Lloyd Stanbury från Jamaica arbetar i musikindustrin, och enligt honom är det vanligt att världens politiker föredrar att investera i nya sportarenor framför att stötta det lokala kulturlivet.

-I fallet Jamaica så har vi visat att vi inom kulturens område kan konkurrera på den högsta nivån. Reggaen har satt Jamaica på världskartan, sa Lloyd Stanbury vid forumet.

Stanbury påpekade samtidigt att relationen mellan politiker och musiker och kulturarbetare ofta är ansträngd i många utvecklingsländer.

-Särskilt när artister i sina kulturutövningar protesterar mot korrumperade regeringar.

I många länder kommer kultursatsningar långt ner på prioriteringslistan, trots kulturens betydelse och potential att stärka freden. Peter N. Ives, borgmästare i den amerikanska staden Santa Fe, berättade hur stadens satsningar på kultur burit frukt.

-Det finns nu fler kulturella tillgångar per capita i Santa Fe än i någon annan amerikansk stad, sa Peter N. Ives.

I Santa Fe har borgmästaren tillsatt en kulturkommission som arbetar med att stötta kulturlivet bland alla folkgrupper. Resultatet har blivit att staden i allt högre grad lockat till sig författare och artister – men också turister, som besöker de många utställningar, museum och skulpturer som finns i Santa Fe.

Sådana framgångssagor kan framstå som ouppnåeliga för fattiga länder, men många av forumets experter underströk att kultursatsningar på gräsrotsnivå har visat sig ha en avkylande effekt i områden drabbade av mycket våld.

Andra tog upp exempel där film- och litteraturfestivaler bidragit till att stärka banden mellan lokalbefolkningar och varit en källa till stolthet.

Representanter från Danmark och Belgien visade samtidigt hur biståndssatsningar till kulturutövande kan skapa arbetstillfällen och få unga människor att engagera sig i sina lokalsamhällen.

Deltagarna vid forumet, som avslutades på lördagen, undertecknade en deklaration som uppmanar till att kulturfrågor ska utgöra en del av alla utvecklingssatsningar, såväl internationellt som på lokal nivå.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



A. D. McKenzie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *