Samoas ungdomar överger hemlandet

Apia, 141003 (IPS) – Stränderna, den vackra naturen och det stilla tempot lockar många turister till den lilla önationen Samoa i Stilla Havet. Men landets ungdomar ger sig istället av utomlands eftersom det råder stor brist på arbetstillfällen.

Utflyttningen från Samoa är mycket stor, liksom från grannlandet Tonga och från Mikronesien. Siera Tifa Palemene, som bor i Samoas lilla huvudstad Apia, är en av många föräldrar som upplevt hur flera av hennes barn flyttat utomlands i jakt på arbetstillfällen.

Fyra av hennes fem söner bor och arbetar numera i Australien eller Nya Zeeland, där de arbetar inom byggindustrin.

-Lönerna är alldeles för låga här i Samoa och mina barn har stora familjer. Mina söner vill att deras barn ska få ett bättre liv och här är möjligheterna till det små, säger Siera Tifa Palemene, och understryker att en av hennes söner har sju barn.

Den naturliga befolkningstillväxten är hög i Samoa, men antalet invånare hålls nere genom den höga utflyttningen. Samoa har 190 000 invånare, samtidigt som ytterligare drygt 120 000 samoaner lever utomlands, främst i Australien, Nya Zeeland och USA.

Samoa är ett politiskt stabilt land vars ekonomi är beroende av jordbruk, turism och utländskt bistånd, men det är också ett land som är geografiskt isolerat från världsmarknaderna.

Många samoaner lever på fiske och småjordbruk och runt vart fjärde har svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att täcka sina basbehov. Många unga väljer därför att lämna Samoa – och de pengar de skickar hem till kvarvarande släktingar är av stor betydelse.

Siera Tifa Palemene får en statlig pension som bara motsvarar runt 400 kronor i månaden.

-Mina söner skickar hem pengar för att hjälpa familjen. Dessa pengar används till att betala räkningar och till att kunna skicka barnbarnen till skolan, berättar hon.

Enligt Världsbanken stod de pengar som emigranter skickade hem under 2012 för närmare 23 procent av Samoas bruttonationalprodukt.

Siera Tifa Palemene menar att hennes söner gjorde rätt som gav sig av.

-Jag vill att de ska få en bra framtid. Det enda jag oroar mig för är att något ska hända någon av dem när de är så långt borta, säger hon.

Många äldre som blir kvar i Samoa medan deras barn flyttar utomlands förlorar samtidigt det sociala skyddsnät som familjen traditionellt brukar stå för.

-Många av våra medborgare ger sig av utomlands för att tjäna pengar och lämnar sina föräldrar kvar. Därför finns det numera äldre som lever ensamma, säger Tala Mauala, som är generalsekreterare för Röda korset i Samoa.

Det är särskilt bland de högutbildade som utflyttningen sker – den befolkningsgrupp som skulle behövas för att utveckla landet. Drygt tre fjärdedelar av de samoaner som har en högre utbildning väljer att emigrera.

Siera Tifa Palemene träffar sina barn när de kan betala för hennes resa att besöka dem, eller när de kommer hem för att delta i stora familjesammankomster som bröllop. Hon säger sig dock hysa litet hopp om att någon av dem någonsin kommer att flytta tillbaka till det vackra hemlandet.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Catherine Wilson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *