Kommentar: Växande antisemitism måste bekämpas

Portland, 221216 (IPS) – Antalet antisemitiska incidenter i USA var rekordmånga under förra året, enligt människorättsorganisationen ADL. Utvecklingen belyser en oroande trend som pågår i stora delar av världen. Nu är det hög tid att ta strid med de växande problemen med rasism som drabbar judar, skriver demografen Joseph Chamie i denna kommentar.

På senare tid har flera oroande händelser inträffat i USA. Den 22 november bjöd den tidigare presidenten Donald Trump in förintelseförnekaren Nick Fuentes och antisemiten Kanye West på middag i sitt hem i Florida. En händelse som bemöttes med tystnad från flera högt uppsatta republikanska representanter.

Upprepade beteenden och uttalanden från den tidigare presidenten, däribland hans oroväckande kommentarer efter tragedin i Charlottesville 2017, samt de svaga reaktionerna mot den antisemitism som ofta sprids av hans anhängare, har fungerat som en legitimering av det hat som drabbar så många amerikanska judar. Donald Trump och hans allierade har tonat ned antisemitiska trakasserier och våld – vilket är oförlåtligt, skamligt – och farligt.

Den judiska minoriteten i USA beräknas utgöra lite drygt två procent av landets 333 miljoner invånare. Samtidigt var antalet fall av antisemitiska incidenter – i form av bland annat överfall, trakasserier och vandalism – rekordmånga under förra året.

Enligt ADL, som har kartlagt antalet händelser varje år sedan 1979, rapporterades 2 717 fall av antisemitiska incidenter under förra året. Det är fler än sju incidenter per dag – och nästan tre gånger så många som rapporterades under 2015.

Samtidigt visar organisationen American Jewish Committees årsrapport för 2021 att en fjärdedel av de tillfrågade amerikanerna inte anser att antisemitism är ett samhällsproblem.

Det kan jämföras med att 90 procent av de judiska medborgarna anser att antisemitismen är ett problem och att nästan tre fjärdedelar dessutom menar att problemen har förvärrats under de senaste fem åren. En knapp majoritet upplever dessutom att deras personliga otrygghet har ökat sedan 2015.

Detta medan en del politiska ledare, där vissa hoppas på att bli nästa president, fortsätter att tona ned eller ignorera antisemitismen. Att politiska ledare inte reagerar när den tidigare presidenten bjuder två ökända antisemiter på middag innebär samtidigt att rasismen mot judar stärks.

I synnerhet politiker måste nu ställas till svars för hur de uttrycker sig och hur de agerar. Alla måste ta strid och fördöma de växande problemen med antisemitism och hat, våld och diskriminering.

*Joseph Chamie är demograf och var tidigare chef för FN:s befolkningsfond. Han är författare till flera böcker om befolkningsfrågor.