Insatser mot tjuvjakt ger resultat i Afrika

London, 221213 (IPS) – Elefantpopulationerna i delar av Afrika har börjat återhämta sig tack vare de insatser mot tjuvjakten som bedrivs – bland annat med hjälp av spårhundar. Det uppger African Wildlife Foundation.

– Den illegala storviltsjakten minskar i de flesta länder, säger Didi Wamukoya, chef för brottsbekämpande insatser vid African Wildlife Foundation, AWF.

Hon betonar att tjuvjakten på storvilt i länder som Kenya och Tanzania har minskat kraftigt. I dessa länder har elefantpopulationerna nu börjat öka, vilket är ett mycket stort framsteg framför allt i Tanzania – där över hälften av elefanterna tidigare gick förlorade på mindre än ett decennium.

De kriminella grupper som bedriver tjuvjakt har samtidigt en förmåga att byta taktik och att i stället satsa på att exploatera andra djurarter. Detta samtidigt som den förödande torka som drabbat östra Afrika även slår mycket hårt mot regionens vilda djur.

Didi Wamukoya, som utbildar brottsbekämpande myndigheter om hur handeln med vilda djur ska bemötas, säger att en av orsakerna till att jakten på elefanter har minskat är att reglerna mot elfenben har skärpts i bland annat Kina. Samtidigt varnar hon för att vissa kriminella grupper i stället har inriktat sig på handeln med organ från andra vilda djur, däribland lejon och myrkottar.

En stor del av AWF:s arbete är numera inriktat mot att stärka insatserna för att bekämpa och säkra bevis för brott som begås via internet. Samtidigt leder organisationen insatser där gränsvakter från olika länder får stöd att bekämpa smugglingen av produkter från vilda djur med hjälp av spårhundar. En satsning som leds av Will Powell, som arbetar för AWF i Tanzania.

– Vi måste stärka insatserna där vi med hjälp av hundar på flygplatserna bekämpar smugglare som försöker gömma produkter med nya metoder. Tidigare var vi främst inriktade på noshörningshorn och elfenben. Men nu är fjäll från myrkottar den vanligaste produkten, så nu tränar vi hundar på detta, berättar Will Powell.

Handeln med ben och tänder från lejon, som används i asiatiska ”läkemedel” har samtidigt ökat i takt med att produkter från tigrar har minskat, berättar han.

För närvarande arbetar flera hundpatruller från AWF i sex afrikanska länder. Arbetet i nationalparken Serengeti i Tanzania har resulterat i över ett hundra tillslag där ett stort antal smugglare har kunnat gripas.

Enligt AWF har hundpatrullerna sammanlagt medverkat till 440 beslag, vilket resulterat i att över 500 misstänkta har gripits samtidigt som handeln med stora mängder elfenben, noshörningshorn, lejonklor och fjäll från myrkottar har kunnat stoppas.

– Hundarna är otroliga verktyg, konstaterar Didi Wamukoya.

Medan elefantpopulationerna har börjat öka i Tanzania, Uganda och Kenya pågår samtidigt en oroande trend i centrala och västra Afrika där flera populationer uppges vara svårt hotade på grund av fortsatt tjuvjakt, men också på grund av att djurens habitat minskar.

Organisationen Save the Rhino International uppger att jakten på noshörning har minskat i hela Afrika, sedan rekordåret 2015, då minst 1 349 djur dödades. Men fortfarande beräknas minst en afrikansk noshörning om dagen falla offer för tjuvjägare.

Guy Dinmore