Jakten på guld driver på skogsskövlingen i Zimbabwe

Mazowe, 221102 (IPS) – Stora skogsområden skövlas varje år i Zimbabwe – och en av de främsta orsakerna är den omfattande illegala gruvdrift som bedrivs i det fattiga landet.

I närheten av orten Mazowe i centrala Zimbabwe har tusentals träd fällts av de många guldgrävare som är här i jakt på den ädla metallen. Träden fälls för att få fram den ved som krävs för att processa guldmalmen, berättar Patrick, som arbetar här tillsammans med sin kusin.

Liksom alla andra i Mazowe saknar de tillstånd för sin verksamhet – och uppger att de inte har råd att köpa in kol för att hetta upp guldmalmen.

Kusinerna bor i ett hemmagjort tält när de är ute och arbetar, och de behöver även ved för att kunna laga mat.

Det här är bara en av många platser i Zimbabwe där tidigare skogsområden har förvandlats till något som snarare påminner om mindre ökenlandskap.

Zimbabwes skogsmyndighet uppger att landets skogar hela tiden minskar i storlek. Varje år beräknas över en kvarts miljon hektar skog gå förlorad i landet – och jakten på guld pekas ut som en starkt bidragande orsak till skövlingen.

En myndighetsföreträdare, som inte vill bli citerad med sitt namn, säger att guldutvinningen orsakar stora skador på skogar över hela landet. Även miljöaktivisten Gibson Mawere säger att jakten på guld är en starkt bidragande orsak till den negativa utvecklingen.

– Guldgrävarna arbetar helt oreglerat och fäller träd för att röja mark. Och eftersom de inte har tillgång till el eller kol behöver de ved för att bearbeta guldmalmen, säger Gibson Mawere.

I ett land där arbetslösheten är skyhög och fattigdomen utbredd kommer det samtidigt att bli svårt att stoppa skogsskövlingen. Guldgrävaren Patrick säger att allt handlar om Zimbabwes krisande ekonomi:

– Om vi inte fäller några träd så kan vi heller inte tjäna några pengar. Om vi erbjöds riktiga jobb så skulle vi inte behöva göra det här, säger han till IPS.

Jeffrey Moyo