Ny oljeledning väcker debatt om afrikansk energibrist

Kampala, 221014 (IPS) – Trots att världen måste ställa om till förnybara energikällor byggs nu en gigantisk oljeledning från Uganda till Tanzania. Projektet möter hård kritik från bland annat EU. I Afrika anser samtidigt vissa bedömare att den energifattiga kontinenten måste utvinna alla tillgängliga resurser för att kunna utvecklas.

Difasi Amooti Kisembo, 30, ingår i en mindre grupp som demonstrerar utanför EU-delegationens kontor i Kampala. Demonstranterna har rest till huvudstaden från den olje- och gasrika regionen Albertine för att protestera mot EU-parlamentets kritik av oljeledningen East African Crude Oil Pipeline. ”EU – stoppa nykolonialismen och imperialismen mot Ugandas oljeprojekt”, står det på en skylt som Difasi Amooti Kisembo håller upp.

Den drygt 140 mil långa oljeledningen från Ugandas oljekällor till Tanzania har dock mött mycket hård både inhemsk och internationell kritik – dels av miljöskäl, dels med hänvisning till att den riskerar att leda till tvångsförflyttningar och andra människorättskränkningar.

I början av året beslutade det franska bolaget TotalEnergies tillsammans med sin kinesiska partner CNOOC att investera motsvarande tio miljarder dollar i projektet.

Tidigare i år slog Ugandas mångårige och auktoritäre president Yoweri Museveni fast att oljeprojektet är mycket viktigt för landet och dess ekonomiska utveckling.

I mitten av september antog dock Europaparlamentet en resolution mot den kontroversiella oljeledningen och de fossila satsningar som drivs med stöd från Ugandas och Tanzanias regeringar.

Vissa bedömare menar samtidigt att länderna i Afrika måste få utvinna sina olje- och gasreserver – för att på det sättet kunna utveckla sina ekonomier och sedan ställa om till hållbara energiresurser.

Proscovia Nabbanja, ordförande för Ugandas nationella oljebolag, UNOC, som är engagerat i satsningen på oljeledningen, menar att det är ”orättvist” av rika länder att begära att världens utvecklingsländer ska låta sina underjordiska gas- och oljefyndigheter vara.

– Jag förstår den oro som klimatförändringarna orsakar, men kan inte bortse från hur viktigt det är att bekämpa energifattigdomen – som är ett allvarligt problem i Uganda, säger Proscovia Nabbanja till IPS.

Inför FN:s stora klimatkonferens COP 27, som ska hållas i Egypten i november, har en kommitté inom Afrikanska unionen slagit fast att kontinentens länder måste utnyttja alla tillgängliga energiresurser – även de som är icke-förnybara – för att bemöta den rådande energikrisen.

Linus Mafor vid institutionen African Climate Policy säger att målsättningen samtidigt bör vara att bemöta den stora energibristen i Afrika genom satsningar på förnybara källor.

Han påpekar att 17 procent av jordens befolkning bor på kontinenten samtidigt som Afrika bara står bakom 4 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Detta medan nästan åtta av tio människor i världen som saknar el bor i Afrika.  Och energibristen utgör ett stort hinder för utvecklingen, konstaterar han:

– Afrika har stora energiresurser, både fossila och förnybara. Och efterfrågan finns, men inte tillgången.

Linus Mafor menar att energifrågan måste lösas om kontinenten ska kunna närma sig målsättningarna för de hållbara utvecklingsmålen.

Enligt Afrikanska unionen har bara en bråkdel av alla offentliga globala investeringar i gröna energiprojekt som genomförts de senaste tio åren varit i Afrika.

I samband med det senaste stora klimatmötet, COP 26 i Glasgow, uttrycktes samtidigt kritik mot att världens rika länder inte lever upp till sin åtaganden om att bidra med 100 miljarder dollar om året för låginkomstländernas gröna omställning. Vid det kommande klimatmötet kommer den afrikanska gruppen att förnya sina krav på att så sker.

Wambi Michael