Nepal satsar stort på kardemumma

Salakpur, 221007 (IPS) – Nepal är redan ett av de länder i världen som producerar mest kardemumma – varav det mesta går på export. Men nu hoppas regeringen att kryddan ska kunna ge det fattiga landet ett större lyft.

I bergen i östra Nepal ligger byn Salakpur. Här har odlingen av kardemumma blivit en livlina för Kaushila Moktan och hennes familj.

– Den står för större delen av våra inkomster, säger hon.

I år har familjen lyckats producera över 900 kilo kardemumma. Men eftersom priserna just nu är relativt låga har Kaushila Moktan lagrat en stor del av skörden, i avvaktan på att de ska kunna få bättre betalt.

Sedan familjen även började med biodling har deras skördar av kardemumma blivit bättre, berättar hon.

Hennes familj är bara en av runt 300 hushåll i Salakpur som försörjer sig på att odla kryddan. Byn ligger längs floden Mechi, som löper mellan Nepal och det stora grannlandet Indien – och det var via kontakter över gränsen som kardemumma blev en så viktig lokal gröda.

– Vi hade ingen tradition av att odla kardemumma eftersom vi har begränsade vattenresurser och den tidigare varianten inte växer i våra jordar. Då tipsade släktingar från Indien att vi skulle testa den sort de odlar, som klarar sig bättre med mindre bevattning, berättar Kaushila Moktan.

Befolkningen i byn har nu odlat svart kardemumma sedan runt 15 år tillbaka. Med tiden började bönder från andra distrikt i landet höra av sig till invånarna, och många reste hit för att få köpa sticklingar av den fleråriga örten.

Även landets myndigheter har uppmärksammat odlarnas framgångar. Tillsammans med FN:s jordbruksorganisation, FAO, har kardemumma nu valts ut som en av de grödor som man tänker satsa på inom ett nytt projekt.

FAO:s representant i Nepal, Ken Shimizu, säger att målsättningen är att produktionen ska öka och att odlarna ska få nya kunskaper om hur de ska kunna marknadsföra sin kardemumma.

– Bristen på lagringslokaler och anläggningar där grödan kan torkas ska också bemötas, säger Ken Shimizu.

Målet är att skapa bättre förutsättningar för mer produktiva och klimatsmarta odlingar av kardemumma och tre andra grödor – potatis, ingefära och sichuanpeppar. Enligt planerna ska 100 000 odlare av kardemumma ingå i satsningen.

– Vi vill uppnå resultat. I första hand handlar det om att öka odlarnas inkomster, säger Ken Shimizu.

Anupa Subedi arbetar vid den nepalesiska myndighet som ansvarar för projektet. Hon säger att mindre än fem procent av den kardemumma som produceras i Nepal konsumeras inom landet och att resten går på export.

Birat Anupam