Lång väg kvar till ekonomisk jämställdhet i Kenya

Nairobi, 220928 (IPS) – En majoritet av de unga kenyaner som saknar identitetshandlingar är kvinnor. Det är bara ett av flera hinder som gör det särskilt svårt för kvinnor att få tillgång till finansiella tjänster.

Esther, 25, står och säljer grönsaker på en gatumarknad i utkanten av den kenyanska huvudstaden Nairobi. Hon vill inte bli citerad med hela sitt namn eftersom hennes man inte vill att hon ska tala öppet om ämnen som berör familjen. Hon har stått här och sålt spenat, lök, vitlök och tomater de senaste fyra åren för att dryga ut familjens små inkomster.

Men egentligen skulle hon vilja göra någonting annat.

– Jag må vara en flicka från landet, men jag har drömmar och ambitioner – som min själviske man dock tyvärr motsätter sig, säger hon.

Esther säger att det är påfrestande att behöva stå utomhus hela dagarna. Hon skulle mycket hellre hyra en liten butikslokal där hon också kunde bredda sitt utbud av varor.

– Men hindren är för stora, säger hon.

Till att börja med saknar Esther en identitetshandling. Det är hon långt ifrån ensam om. En studie som nyligen gjordes av den oberoende institutionen FSD Kenya visar att en stor majoritet av de kenyaner som saknar id-kort är unga. Vanligast är det bland befolkningen på landsbygden – och de flesta som inte har några identitetshandlingar är kvinnor.

Liksom i många andra familjer anser Esthers man att det är han som ska ha makten över ekonomin – och hur pengarna ska spenderas.

Dessutom ställs kenyanska kvinnor inför ett patriarkalt ekonomiskt system som gör att det är mycket svårare för dem att få ett lån. Det känner Esthers kollega Fridah till allt för väl:

– Vem ska hjälpa sådana som oss med ett lån? Jag har försökt överallt, men anses inte vara kreditvärdig. Jag kommer att tvingas stå vid detta gatuhörn och sälja friterad fisk under resten av mitt liv, medan männen kan ta sig framåt. Det är svårt för oss i detta land, säger Fridah, som är ensamstående mamma till fyra barn.

Experter betonar samtidigt att en ökad finansiell inkludering är nödvändig för att kvinnor ska kunna driva på utvecklingen – och då har deras möjligheter att få lån en mycket stor betydelse.

International Financial Corporation, som utgör en del av Världsbanken, slår också fast att jämställdhet och ekonomisk inkludering har en avgörande betydelse för länders möjligheter att skapa tillväxt och att kunna utvecklas.

Årets upplaga av Världsekonomiskt forums globala jämställdhetsindex visar samtidigt att arbetet för att överbrygga könsskillnaderna går alldeles för långsamt i Afrika söder om Sahara. Studien lyfter också fram de stora orättvisor som fortsatt råder mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden.

Issa Sikiti da Silva