Delade uppfattningar om hur Afrikas jordbruk ska utvecklas

Kigali, 220914 (IPS) – Alla experter är eniga om att Afrikas jordbruk måste utvecklas – för att kunna mätta kontinentens växande befolkning. Men åsikterna om hur det ska gå till skiljer sig åt, vilket avspeglades vid ett toppmöte som hölls i Kigali förra veckan.

Toppmötet Africa Green Revolution Forum, AGRF, samlade politiker, aktivister, experter och företag i Rwandas huvudstad för att diskutera hur kontinentens länder ska kunna bygga upp en hållbar matproduktion.

En del menar att fokus bör ligga på att mobilisera fler offentliga och privata investeringar, innovationer och lokala lösningar. Andra anser att utvecklingen dessutom måste börja från grunden, med småbönderna.

Jordbruksexperten Timothy Wise vid Institutet för global utveckling och miljö i USA är mycket kritisk mot de satsningar som förordas av organisationen Alliansen för en grön revolution i Afrika, Agra.

– Denna gröna revolution bygger på en importerad metod som är byggd uppifrån och ned, baserad på importerat konstgödsel och andra insatsvaror, säger han till IPS.

Timothy Wise menar att den jordbrukspolitik som nu förs i många länder gynnar den privata sektorn på småböndernas bekostnad.

– Bönderna har behov av rättvisa marknader – som inte domineras av stora företag och deras mellanhänder, säger han.

Afrikanska utvecklingsbanken slår fast att regionens jordbruk måste bli mycket mer produktiva och i högre grad börja förädla sina varor. Kontinenten kommer inte att kunna bli självförsörjande så länge jordbruken bara producerar en fjärdedel av dess potential, konstaterar banken.

Den gröna revolutionen syftar till att göra kontinentens småjordbruk mer affärsinriktade – med målsättningen att miljontals bönder över hela kontinenten ska kunna få ett bättre liv.

Målet är att öka böndernas inkomster och produktivitet för att kunna uppnå de hållbara utvecklingsmålen och samtidigt bygga upp livsmedelssystem som kan mätta de nästan 256 miljoner afrikaner som beräknas leva med en allvarlig brist på mat.

Att Afrika har blivit alltmer beroende av utländska marknader för att kunna säkra tillgången på mat har skapat oro. Samtidigt menar vissa bedömare att regionens länder behöver införa regler som förbättrar möjligheterna för småskaliga ekobönder att konkurrera – och att det finns mycket kvar att göra för att öka den regionala handeln mellan länderna på kontinenten.

Enligt Nätverket Alliansen för matsäkerhet i Afrika, Afsa, som representerar många miljoner småbönder, är handeln med fröer i många länder högst politiserad och komplicerad. Nätverket anser att det afrikanska jordbruket riskerar att gå miste om dess stora variation av grödor på grund av regler som förhindrar att bönder utbyter fröer mellan varandra.

Aktivister menar att när fokus i stället ligger på att importera fröer som ger högre avkastning och är mer klimattåliga så medföljer också utökade satsningar på konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Afsas företrädare menar att dessa lösningar dessutom har visat sig vara ineffektiva i många länder. Detta eftersom dessa fröer leder till satsningar på så kallade monokulturer, vilket i sin tur minskar matsäkerheten.

Den kenyanska aktivisten Leonida Odongo, medlem av organisationen Haki Nawiri Africa, menar att det är tydligt att de västerländska företagens fröer och kemikalier inte har löst problemen.

– Om den gröna revolutionen fungerar, hur kommer det då sig att antalet hungrande stiger?, säger hon.

Både hon och Timothy Wise menar att det i stället verkligen behövs är satsningar på Afrikas småbönder – och en övergång till ekologiska odlingar.

Aimable Twahirwa