Digital lösning förenklar för indonesiska fiskodlare

Indramayu, 220831 (IPS) – Fiskodlingar har med tiden blivit en alternativ inkomstkälla för många risodlare i distriktet Indramayu på Java. Nu har allt fler fiskodlare börjat använda sig av en digital innovation som både förenklar arbetet och ökar produktionen.

Indramayu har länge varit en av landets största risproducenter och i hela distriktet breder risodlingarna ut sig. Men det är också ett område där fattigdomen är utbredd. Det hänger samman med att en majoritet av befolkningen inte äger någon egen mark, utan livnär sig som säsongsarbetare inom risindustrin.

Under de månader då arbetet på fälten ligger nere reser i stället många till huvudstaden Jakarta, som ligger 25 mil bort, i jakt på tillfälliga arbeten.

Med tiden har dock en del av befolkningen i närheten av kusten hittat en alternativ försörjningsmöjlighet genom att starta egna fiskodlingar.

En av dem är Edy Prasetyo, 46, som redan för många år sedan började odla havskatt och i dag har flera odlingar i sin hemby Soge. På senare år har fiskarten blivit en mycket populär matfisk i landets städer och efterfrågan är ofta större än tillgången i Jakarta.

Edy Prasetyo berättar för IPS att fiskodlingarna kräver mycket arbete – och att man måste hålla sig till ett strikt schema för när fisken ska utfodras.

Sedan i slutet av 2020 har dock FN-organet FAO i samarbete med Bogors lantbruksuniversitet drivit ett projekt i Soge där byns fiskodlare fått tillgång en teknisk innovation kallad eFishery, som bland annat erbjuder en digital styrning av fiskutfodringen.

Den tekniska lösningen har utformats av en forskare vid den indonesiska teknikhögskolan ITB och innebär att odlarna via sina mobiltelefoner kan styra och övervaka den fiskmat som ska släppas ner i deras dammar.

Tekniken bygger på en sensor som via fiskarnas rörelsemönster kan avläsa när de behöver mat, vilket gör att fisken varken riskerar att få för mycket eller för lite foder. Sensorn kan även kontrollera vattnets kvalité.

– Detta är precis vad vi behöver, genom tekniken kan vi spara mycket tid och energi, säger Edy Prasetyo.

Han uppger att fiskproduktionen ökat med upp till 30 procent sedan tekniken infördes.

Allt fler har med tiden börjat intressera sig för lösningen, som ingår i en satsning som FAO driver för en ökad digitalisering av jordbruket i en lång rad länder i världen. Hittills har eFishery introducerats i ett 30-tal byar på västra Java och förhoppningen är nu att den inhemska innovationen även ska börja användas av fiskodlare i andra delar av landet.

Kafil Yamin