Saudiarabien – en reträttplats för många störtade ledare

New York, 220819 (IPS) – Många är de premiärministrar och presidenter som efter att ha störtats tvingats fly utomlands för att inte bli avrättade eller fängslade av de nya makthavarna. I flera fall har Saudiarabien varit det land som erbjudit en fristad.

Flera politiker som tvingats bort efter militärkupper eller folkliga protester har kunnat pensionera sig i det auktoritärt styrda Saudiarabien. Situationen uppmärksammades vid ett tillfälle av brittisk tidning som lät trycka en teckning som visade hur det i ankomsthallen på en saudisk flygplats fanns en särskild utgång som var reserverad ”enbart för avsatta världsledare”.

Stephen Zunes, professor i politik och internationella studier vid San Franciscos universitet, menar att Saudiarabien kan ses som ett naturligt val för många störtade ledare.

– Det är inte särskilt förvånande att ett av världens mest auktoritära länder erbjuder skydd åt andra auktoritära ledare, säger han till IPS.

Och eftersom Saudiarabien har ett sådant starkt stöd från USA menar Stephen Zunes att riskerna för att bli utlämnad från landet är ganska små.

Några av de före detta ledare som sökt skydd i kungadömet är Ugandas forne diktator Idi Amin (2003), Tunisiens tidigare envåldshärskare Zine El Abidine Ben Ali (2019), Abd Rabbu Mansur Hadi från Jemen (2015), Pakistans premiärminister Nawaz Sharif (2007) samt den förre emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani (2004).

Möjligen kan även Sri Lankas nyligen borttvingade president Gotabaya Rajapaksa vara en ny kandidat att söka sig till Saudiarabien. Han befinner sig just nu på en resa genom olika länder i Asien och har beskrivits som ”en tidigare president som söker ett land”.

Andrew Hammond, historiker vid Oxford-universitetet, påpekar i den brittiska webbtidningen Middle East Eye att Saudiarabien är ett land som å ena sidan inte tillåter några politiska partier eller andra yttringar som påminner om en politik som bygger på allmänna val. Men samtidigt kan landet också vara öppet och välkomnande för personer med olika bakgrund – så länge de håller sig borta från politiken och är beredda att följa regimens riktlinjer.

Thalif Deen