Region i Uganda hotas av svält

Kampala, 220815 (IPS) – Hundratals människor i regionen Karamoja i Uganda uppges ha dukat under av svält. Lokala ledare uppger att den stora bristen på mat gör att delar av befolkningen nu tvingas att äta gräs.

Varningsorganet Famine Early Warning System, som finansieras av USA:s biståndsmyndighet, varnar för att drygt en halv miljon människor i Karamoja nu hotas av matbrist. Detta efter att regionen drabbats av missväxt två säsonger i rad. Bland dessa ingår 90 000 personer som lider av en alarmerande brist på mat. Krisen gäller för alla nio distrikt i regionen.

Parlamentsledamoten Nakut Faith Loru, som representerar ett av Karamojas distrikt, säger till IPS att antalet personer som svälter ihjäl fortsätter att öka – trots de statliga insatser som nu görs för att nå ut med nödhjälp.

Stigande matpriser har drabbat mängder av familjer som inte längre har råd att köpa mat, utan tvingas försöka hitta andra sätt att överleva.

– Situationen i Karamoja är ett exempel på hur klimatförändringar, konflikter, stigande matkostnader, konsekvenserna av covid-19 och begränsade resurser leder till ökad hunger, säger Abdirahman Meygag, som representerar FN:s livsmedelsorgan, WFP, i Uganda.

Foton som visar svältande barn och äldre i regionen har samtidigt avslöjat hur dåligt förberedd landets regering varit på en situation som många kritiker menar hade kunnat förutses.

Men även från andra regioner i Uganda rapporterar bönder om helt uteblivna eller mycket sämre skördar. Kaleb Ejioninga som bor i en region som ligger nära gränsen till Kongo-Kinshasa är en av många som drabbats av svår missväxt.

– Våra odlingar av majs och durra slogs ut av torkan. Staten borde hjälpa oss och bidra med frösorter som mognar snabbt. För de fröer vi har kanske inte ger någon skörd – även om det skulle börja regna, säger Kaleb Ejioninga till IPS.

Medan Karamoja och flera andra områden i Uganda har drabbats av torka har andra östliga delar av landet drabbats av katastrofala översvämningar.

Ugandas jordbruksminister Frank Tumwebaze säger att situationen i Uganda är lika allvarlig som för flera länder på Afrikas horn, där bristen på mat är omfattande på grund av långvarig torka.

– Klimatförändringarna är på riktigt. Vi kommer att samarbeta med finansdepartementet för att öka tillgången på bevattningsutrustning. Jordbruket måste fortsätta samtidigt som vi inser att vi inte kan förlita oss på naturliga lösningar, säger Frank Tumwebaze.

Unicefs representant i Uganda, Munir Safieldin, säger att situationen i Karamoja påminner om den kris som har drabbat Afrikas horn. Han påpekar samtidigt att situationen hade kunnat förebyggas.

– Vi kan inte vänta tills att tusentals barn har dött. Det krävs en långsiktig och förutsägbar finansiering för att kunna hjälpa dessa barn och deras familjer, säger Munir Safieldin.

Wambi Michael