El Salvadors krig mot gängen möter hård kritik

San Salvador, 220809 (IPS) – Över 48 000 personer har hittills gripits sedan El Salvadors regering i våras utfärdade undantagstillstånd i syfte att bekämpa de kriminella gängen i landet. Kritiker menar dock att många av de gripna är oskyldiga – och myndigheterna anklagas för grova människorättsbrott under det fortsatta kriget mot gängen.

Saúl Sandoval visar IPS fotografier på sin son Walter Sandovals döda kropp. På bilderna syns flera blåmärken och sår som tyder på att sonen utsattes för våld inne i ett häkte på en polisstation i början av april.

Walter Sandoval, 32, var bara en av alla som gripits sedan regeringen under den hårdföre presidenten Nayib Bukele i mars utfärdade undantagstillstånd och intensifierade kampen mot våldsbrottsligheten.

Walter Sandoval dog utanför ett sjukhus i staden Sonsonate, dit han förts från polishäktet i staden Ahuachapán. Han hade gripits några dagar tidigare, anklagad för att vara gängmedlem. En anklagelse som var fullständigt felaktig, enligt pappan.

– De torterade honom i polisens källarhålor och han fick aldrig någon sjukvård. Han dog på parkeringsplatsen utanför sjukhuset, säger pappan till IPS.

Enligt Saúl Sandoval hade sonen varit ute och druckit sig berusad med sina vänner när polisen plötsligt grep honom – och påstod att han var medlem av ett kriminellt gäng. Den enda förklaring pappan kan komma på är att sonen greps för att polisen skulle kunna fylla den kvot av gängmedlemmar de förväntas plocka in varje dag.

Genom införandet av undantagstillståndet, som sedan dess har förlängts varje månad, har flera medborgerliga rättigheter dragits in för El Salvadors medborgare.

Regeringen utlyste undantagstillståndet efter en mordvåg i landet mellan den 25 och 27 mars då minst 87 personer mördades. Sedan dess har parlamentet, som domineras av presidentens parti Nya idéer, förlängt undantagstillståndet flera gånger.

En av de rättigheter som samtidigt har upphävts är förenings- och mötesfriheten, även om regeringen hävdar att inskränkningen främst är riktad mot kriminella grupper. Dessutom kan bland annat personer hållas gripna längre utan att åtal väcks.

Sedan undantagstillståndet infördes har antalet mord i det hårt våldsdrabbade El Salvador sjunkit drastiskt.

Samtidigt menar anhöriga och människorättsorganisationer att många av de uppskattningsvis 48 000 personer som har gripits anklagade för att tillhöra gäng är helt oskyldiga.

I juni slog Amnesty International fast att omfattande människorättsbrott har begåtts av myndigheterna i samband med undantagstillståndet. Det handlar enligt Amnesty om många tusentals godtyckliga gripanden och om dålig behandling av fångar – samt tortyr.  Enligt människorättsorganisationen hade fram till dess minst 18 personer dessutom dött i landets häkten.

President Nayib Bukele avfärdar dock all kritik och anklagar människorättsorganisationer för att i högre grad skydda gängmedlemmarnas rättigheter än deras offers.

Den lokala människorättsorganisationen Cristosal har samtidigt dokumenterat närmare 2 500 fall där människor gripits godtyckligt – utan någon saklig grund – under undantagstillståndet. Cristosal uppger också att närmare 65 personer hade dött i fängelser eller polishäkten fram till slutet av juli.

Enligt organisationen finns det många fall som påminner om Walter Sandoval – där de dödas kroppar tydligt visat spår av våld.

Juristen Zaira Navas, som arbetar för Cristosal, säger till IPS att anhöriga till personer som dött har fått märkliga besked om dödsorsaken.

– Familjer har fått beskedet att det handlat om hjärtfel, samtidigt som den döde haft skador på kroppen som inte stämmer överens med den officiella versionen, säger hon till IPS.

Ett annat stort problem är enligt Zaira Navas att många av de gripna lider av kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar – och att anhöriga inte tillåts att förmedla de mediciner de gripna behöver.

Enligt Henri Fino, ordförande för den juridiska organisationen Fespad, har det förekommit flera fall där personer dött i häktet på grund av att de inte fått sina läkemedel.

Edgardo Ayala