Drönare ska förebygga gränskonflikter runt Victoriasjön

Nairobi, 220719 (IPS) – Fiskare i Victoriasjön löper en ständig risk att hamna i konflikter med gränsvakter och kollegor från andra länder. Men nu pågår ett projekt i Kenya där man med hjälp av drönare ska kunna varna fiskare som kommer för nära gränsen.

För två år sedan blev George Omuodo, 28, brutalt misshandlad av fiskare från grannlandet Uganda. Men trots den hemska upplevelsen har han fortsatt att ge sig ut på Victoriasjön för att fiska varje dag.

– Jag måste ju försörja min familj, säger han till IPS.

Han kommer från Homabay i Kenya, en ort som präglas av fisket och där fiskebåtarna ligger på rad i hamnen mot Victoriasjön.

Men fiskarna tvingas leva med en ständig risk att hamna i allvarliga bråk ute på sjön – och det har till och med inträffat att fiskare förlorat sina liv i samband med gränskonflikter.

Många kenyanska fiskare uppger att de i synnerhet i närheten av ön Migingo blir trakasserade av ugandiska gränsvakter. Vissa fiskare berättar om hur de fått sina fångster beslagtagna och fått sin utrustning konfiskerad.

– Området runt Migingo är rikt på fisk, vilket gör att vi beger oss dit. Men myndigheterna i Uganda menar att fisken runt hela området tillhör dem och gränsvakterna trakasserar oss, berättar George Omuodo.

– Men då detta är vår enda inkomstkälla tvingas vi fortsätta att riskera våra liv, fortsätter han.

Snart ska dock han och de andra fiskarna på Victoriasjön med hjälp av drönarbevakning förhoppningsvis kunna undgå att hamna i återkommande gränskonflikter.

Detta genom ett projekt som drivs av Kenyas tekniska universitet, TUK, och som syftar till att förbättra säkerheten på Victoriasjön – och som även är tänkt att bli ett stöd för lokala myndigheter i samband med räddningsaktioner.

Enligt TUK ska drönarna skicka bilder till myndigheterna, som därmed ska kunna övervaka båttrafiken och även kunna eftersöka försvunna personer och båtar på sjön. Tanken är att drönarna även ska skicka ut ett larm så fort en kenyansk båt kommer för nära gränsen till Tanzania eller Uganda.

Wilson Odhiambo