FN:s ekonomiska relationer med Ryssland fortsätter

New York, 220505 (IPS) – Medan västvärlden har brutit de flesta ekonomiska relationerna med Ryssland efter invasionen av Ukraina fortsätter FN:s mångmiljonkontrakt med ryska leverantörer att gälla.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har varit tydlig i sina fördömanden av det ryska anfallskriget. Samtidigt har världsorganisationens ekonomiska förbindelser med Ryssland fortsatt.

Det handlar i första hand om ryska varor och tjänster till FN:s tolv fredsbevarande insatser i olika delar av världen. Där ingår ryska helikoptrar, inklusive servicen av dessa, samt olika former av informations- och kommunikationsteknik och matförsändelser.

Nyligen medgav FN:s talesperson Stephane Dujarric vid en pressträff att Ukraina har lämnat in en begäran om att FN omedelbart ska avsluta alla ”icke-nödvändiga” inköp från Ryssland. Enligt Stephane Dujarric har FN:s sekretariat svarat Ukraina att alla sådana inköp genomförs i enlighet med de mandat som givits av generalförsamlingen – som bland annat slår fast att upphandlingarna ska bygga på att inköpen ger mest värde för pengarna. Stephane Dujarric påpekade samtidigt att det är generalförsamlingen som beslutar om de regler som ska gälla och att FN-sekretariatet följer dessa regler.

De senaste siffrorna visar att FN gjorde inköp från Ryssland till ett värde av drygt 115 miljoner dollar under förra året. Det innebär att Ryssland var den femte största leverantören till FN under året.

Men FN har också ekonomiska förbindelser med Rysslands största leverantör av helikoptertjänster, UTair. Under förra året meddelade den avdelning inom FN som sköter upphandlingar att det fanns behov av flera nya flygtjänster, ett område där Ryssland sedan länge varit starkt.

Betalningar till ryska leverantörer görs främst via FN:s stora budget för fredsbevarande styrkor. Frågan nu är dock hur detta ska gå till med tanke på att Ryssland har uteslutits från de flesta stora banksystem.

Thalif Deen