Nepal utökar satsning på skolmatsprogram

Katmandu, 220405 (IPS) – Nepal har på senare år satsat större resurser på landets  nationella skolmatsprogram – och kommer inom ett par år att sköta satsningen helt på egen hand. Det ses som ett viktigt framsteg för det fattiga och biståndsberoende landet.

År 2024 kommer Nepal enligt planerna att helt ta över kontrollen över landets skolmatsprogram, som i dag fortfarande delvis ombesörjs av FN:s livsmedelsprogram, WFP.

Innan coronapandemin fick närmare 388 miljoner elever i världen, motsvarande vartannat skolbarn, varje dag ett mål mat eller någon form av mellanmål på sina skolor. Detta är något som WFP beskriver som ”världens mest omfattande sociala skyddsnät”.

En av de stora effekterna av de omfattande skolstängningar som genomfördes i världen i samband med pandemin var att flera hundra miljoner barn samtidigt förlorade sina skolluncher. WFP konstaterar att det i många fall innebar att barnen också blev av med deras viktigaste måltid under dagen.

FN-organ, organisationer och experter har därför gått samman i gruppen School Meals Coalition – där målsättningen är att alla skolmatsprogram ska vara i gång igen till nästa år – och att ännu fler länder ska satsa på gratis skolluncher.

Ett av de länder som har anslutit sig till initiativet är Nepal, ett land som redan innan pandemin blivit alltmer engagerat i frågan. Mellan 2017 och 2020 nästan fyrdubblades budgeten för satsningar på skolmat, samtidigt som de externa finansiärernas medverkan minskade.

Enligt WFP har det hittills inte gjorts några utvärderingar av hur dessa satsningar påverkat barnens hälsostatus. Men landets nationella utvecklingsprogram för skolorna betonar att skolmåltiderna har som mål till att minska näringsbristen bland barn genom satsningar på nyttig och lokalt producerad skolmat.

Undernäringen bland barn har minskat snabbt i Nepal under de senaste decennierna, men problemen är fortfarande stora. Siffror från 2016 visar exempelvis att en tredjedel av landets barn var drabbade av hämmad tillväxt på grund av undernäring.

Det statliga skolmatsprogrammet ”diya khaja” täcker i dag 71 av landets 77 distrikt, och planen är att de återstående distrikt som i dag sköts av WFP, snart ska övertas av nepalesiska myndigheter.

Och trots att de lokala medierna ofta har rapporterat om olika problem med skolmatsprogrammet, så visar besök på några av landets skolor på landsbygden att de flesta är positivt inställda till satsningen.

Skolledningar, lärare och föräldrar vittnar om att fler barn stannar i skolan hela dagarna, i stället för att bege sig hem vid lunch och sedan inte komma tillbaka.

Inom det inhemska programmet satsar man på tio olika lokala menyer med nyttiga maträtter.

– Barnen är mer nöjda i dag eftersom det serveras olika rätter varje dag. Inom WFP:s program var rätten bara en och densamma, säger Bahadur Chand, rektor vid grundskolan Nanigad i distriktet Baitadi.

Samtidigt har det statliga programmet kritiserats för att vara för snålt finansierat per elev – vilket gör att det har sina begränsningar. Detta är något som Ganesh Poudel, chef för den myndighet som ansvarar för programmet, också medger är ett problem. I synnerhet med tanke på att omkostnaderna hela tiden stiger.

Även om WFP helt kommer att lämna över ansvaret till de lokala myndigheterna inom två år, så kommer organet att förbli en viktig partner, förklarar WFP:s landschef Robert Kasca. Just nu arbetar WFP med att förbättra skolmatsprogrammet i distriktet Nuwakot, där man samarbetar för att utveckla ett system som är så kostnadseffektivt som möjligt. Målet är enligt Robert Kasca att skapa en modell som sedan kan användas över hela landet.

Marty Logan