Afghanistan: Stängda flickskolor ökar oron för fler restriktioner

New York, 220329 (IPS) – Förra veckan meddelade talibanerna plötsligt att deras tidigare löften om att öppna Afghanistans skolor även för tonårsflickor drogs tillbaka. Beslutet har mött många fördömanden – och nu ökar oron för att det ska komma fler restriktioner som kränker flickors och kvinnors rättigheter.

Talibanernas beslut, som gäller flickor på högstadiet och gymnasiet, kom plötsligt från talibanernas utbildningsdepartement i förra veckan, precis i samband med terminsstarten.

Lokala medier rapporterar om att människor samlades utanför utbildningsdepartement för att protestera mot beslutet. En bred majoritet av den afghanska befolkningen uppges vara för flickors rätt till utbildning.

Många internationella organisationer uppger att det plötsliga beskedet kom som en mycket negativ överraskning. Sam Mort, kommunikationschef för Unicefs verksamhet i Afghanistan, säger vid en pressträff vid FN:s högkvarter i New York att en kollektiv känsla av oro spreds bland personalen.

– Vi är lika förvirrade som alla andra, säger Sam Mort.

Unicef-chefen Catherine Russell säger i ett uttalande att beslutet är ett stort bakslag för Afghanistans flickor och deras framtidsutsikter – och hon uppmanar samtidigt talibanerna att omedelbart leva upp till sina tidigare löften.

Yasmine Sherif, ordförande för FN:s globala fond Education Cannot Wait, varnar för att beskedet innebär att ”en hel generation av afghanska barn och tonåringar riskerar att hamna utanför”. Hon betonar samtidigt att flickors rätt att gå i skolan är av avgörande betydelse för landets framtida utveckling.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker ”djup besvikelse” efter beskedet och varnar för att konsekvenserna kan bli ”djupt skadliga för Afghanistan”.

Sedan talibanrörelsen grep makten i landet i augusti förra året har FN-organ och andra humanitära organisationer fört samtal med företrädare för de nya makthavarna. Afghanistan är drabbat av en djup humanitär kris där över halva landets befolkning är i akut behov av stödinsatser.

Talibanerna har sagt sig vara beredda att samverka med internationella organisationer, men uppger samtidigt att deras styre ska utövas i linje med sharialagarna och vad som beskrivs som den afghanska kulturen. Det är krav som humanitära organisationer som arbetar med utbildningsprogram har försökt att anpassa sig till.

Rätten till utbildning även för flickor är en prioriterad människorättsfråga i Afghanistan, och frågan är nu när – och om – landets flickor ska få möjlighet att utöva denna rättighet. När talibanerna tog makten fanns det starka farhågor om att flickors rätt att gå i skolan helt skulle gå förlorad.

Bedömare menar att talibanernas plötsliga besked tyder på att det råder delade meningar om flickskolor inom talibanernas ledning.

Heather Barr vid människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att det inom talibanerna finns en grupp som är medveten om vilka eftergifter de måste göra för att få tillgång till den finansiering och legitimitet landet behöver från omvärlden. Samtidigt finns enligt henne också en grupp som är mer hårdför och inte vill tillåta den frihet det innebär att gå i skolan för flickor som kommit i puberteten.

Hur talibanerna hittills har hanterat frågan visar enligt Heather Barr hur dåligt förberedda de är på att styra landet och verka för att befolkningen ska få tillgång till den mest grundläggande servicen. Detta i ett land där över halva befolkningen är beroende av internationella biståndsinsatser.

Hon betonar också att det plötsliga beskedet belyser hur djupt rotad talibanernas kvinnofientliga inställning är. Enligt Heather Barr innebär beslutet också en oroande signal om att det kan komma fler åtgärder som slår mot flickors och kvinnors rättigheter – och de mänskliga rättigheterna över lag.

– Vi har sett hur allt fler restriktioner har införts, bland annat mot kvinnors rörelsefrihet, säger Heather Barr.

Det handlar bland annat om regler som inte tillåter kvinnor att resa utomlands, om de inte eskorteras av en manlig släkting – men också om att taxichaufförer ska ha fått veta att de inte längre får skjutsa kvinnliga kunder om dessa inte bär huvudduk.

Naureen Hossain