Nya kooperativ i spåren av krisen i Argentina

Buenos Aires, 220314 (IPS) – I den argentinska huvudstaden har en grupp unga kvinnor bildat ett kooperativ som tillverkar hygienprodukter. Det är bara en av många nya satsningar i ett land där den ekonomiska krisen gör det omöjligt för miljontals invånare att få ett arbete eller banklån.

– Vi började tillverka schampo och tvål hemma hos en vän. Då var vi fem, sex arbetslösa tjejer som ville göra något tillsammans – och nu har vi nått ända hit, berättar 22-åriga Letsy Villca.

Hon står i en stor lokal i Buenos Aires där 44 unga kvinnor i dag driver kooperativet Maleza Cosmética Natural. Här tillverkar de hundratals flaskor schampo, samt tvålar och andra hygienprodukter, varje vecka som sedan säljs över hela landet genom deras digitala kanaler.

Den ekonomiska krisen i Argentina har tvingat allt fler – som inte kan få en anställning eller tillgång till krediter – att satsa på alternativa verksamheter. Över 40 procent av landets 46 miljoner invånare beräknas i dag leva i fattigdom.

Samtidigt är över 2,8 miljoner argentinare numera med i ett nationellt register över personer som på egen hand har hittat alternativa försörjningsmöjligheter. En majoritet av dem är kvinnor och i åldern mellan 18 och 35 år. Inom landets privata arbetsmarknad är samtidigt förhållandet det motsatta – där är kvinnor och de unga tydligt underrepresenterade.

Kooperativet har fått offentligt stöd att köpa in de material som behövs för tillverkningen i lokalen som tidigare fungerade som lagerhus.

De unga kvinnorna fick tillgång till lokalen i början av förra året. Sedan arbetade de gemensamt med att renovera fastigheten i tre månaders tid. Nu finns här mötesrum, kontor, toaletter, omklädningsrum och ett stort utrymme där tillverkningen sker.

Produkterna innehåller inte några skadliga ämnen och uppges vara miljövänliga. Kooperativet har även valt sitt namn från naturen.

– Maleza är ett ogräs som är så starkt att det ständigt kommer tillbaka efter att ha blivit bortrensat. Det var ett passande namn, säger Brisa Medina, 22, till IPS.

Lokalen används också för att anordna möten där deltagarna diskuterar frågor som berör rättigheter och kollektiva lösningar. Kooperativet är baserat i Villa Lugano i södra Buenos Aires och dess medlemmar bor i det närliggande Villa 20, som är en av stadens största kåkstäder.

– Vi ville starta något eget, där vi kunde få ett hyggligt arbete och dra nytta av våra kunskaper. Många av oss var tidigare klasskamrater på en teknisk utbildning, men det är ju nästan omöjligt att få ett arbete, säger Letsy Villca.

Ruth Ortiz, 23, säger att tanken på att gå samman i ett kollektiv var en av få valmöjligheter för kvinnorna.

– Alla har svårt att få ett jobb, men det är ännu svårare för den som kommer från Villa. Om du berättar för en arbetsgivare att du bor där så kommer de inte att vilja anställa dig.

Redan innan coronakrisen var Argentinas ekonomi mycket svag. Men pandemins första år har beskrivits som en socioekonomisk katastrof.

Under förra året upplevde landet en viss ekonomisk uppgång, då många nya arbetstillfällen skapades. De allra flesta var dock inom den informella ekonomin, eller genom att människor startade egna verksamheter.

Samtidigt har i synnerhet de redan utsatta grupperna drabbats mycket hårt av den skenande inflationen i landet.

Malezas medlemmar har som mål att utöka verksamheten. I dag räcker dock inkomsterna bara till att täcka alla fasta kostnader – men inte till att betala ut löner till personalen. I stället har medlemmarna en låg men fast månadslön tack vare ett bidrag som kollektivet får från myndigheterna. Det betyder att kvinnorna arbetar halvtid och erbjuds en halv minimilön – vilket motsvarar en månadslön på ungefär 1 500 kronor.

Medlemmarna anser dock att verksamheten har stor potential att växa sig större, och de har olika planer på hur de ska marknadsföra sina produkter i framtiden.

– Vårt mål är att kunna vara stolta och visa att ett kvinnokollektiv kan lyckas med att tillverka kvalitetsprodukter, säger Julia Argnani.

Daniel Gutman