Kriget i Ukraina kan orsaka brist på vete i Egypten

Kairo, 220304 (IPS) – Invasionskriget i Ukraina har lett till en orolig jakt på alternativa leverantörer av vete till Egypten, som är beroende av spannmålsimport från Ryssland och Ukraina. Stigande brödpriser har tidigare utlöst kravaller i Egypten.

Ryssland och Ukraina är mycket viktiga på den globala spannmålsmarknaden och enligt USA:s jordbruksdepartement står de båda länderna för nästan en fjärdedel av försäljningen inom den internationella handeln

Förra året stod Ryssland och Ukraina tillsammans för över 80 procent av den vete som importerades till Egypten.

Under flera decennier har priset på bröd varit en politiskt kontroversiell fråga i landet, och en utlösande faktor till många protester. Brödpriset är kraftigt subventionerat för en majoritet av befolkningen.

I augusti förra året meddelade president Abd al-Fattah al-Sisi att brödsubventionerna skulle ses över. Det var första gången på länge någon av landets ledare har nämnt att brödpriserna kan komma att stiga.

Alla förändringar av priset eller tillgången på bröd skapar oro i landet – och den ryska invasionen av Ukraina riskerar nu att leda till en kraftigt minskad tillgång på vete.

En av många som oroar sig är Mohamed Elhady, som sedan 20 år tillbaka driver ett familjeägt bageri i Menoufia, åtta mil norr om Kairo. Han befarar dessutom att brödsubventionerna kan komma att sänkas redan under våren – vilket skulle leda till att hans brödproduktion och inkomster minskar.

– Människor kommer att tvingas välja mellan att betala mer eller äta mindre, säger Mohamed Elhady.

Den egyptiska myndighet som ansvarar för importen av vete har nu vänt sig till en rad fler länder med förhoppningen att kunna säkra leveranserna. Konsulten Salah Hamza, som arbetar vid myndigheten, uppger samtidigt för IPS att landet har leveranser av vete säkrade för de kommande månaderna.

Hisham Allam