Malawi: Satsning på konstbevattning förändrade allt

Blantyre, 220215 (IPS) – För bönderna i byn Sande i Malawi har en satsning på konstbevattning förändrat allt. Från att ständigt ha brist på mat har de i dag i stället ett överskott – som även ger byborna inkomster.

Förr brukade befolkningen i Sande i Chikwawa-distriktet tvingas gå och lägga sig hungriga – även när skördarna var rekordstora i andra delar av landet. Detta eftersom de bor i ett område i södra Malawi som är hårt utsatt för både torkor och översvämningar, vilket gör det extra svårt att bedriva jordbruk som är beroende av regn.

– Antingen sveptes våra grödor bort av översvämningar eller så brändes de sönder i samband med torkor, berättar en av de lokala kvinnliga bönderna, Fostina Kachimera.

Chikwawa ligger i en dal i närheten av floden Shire. Enligt Francis Mlewah, som arbetar vid det regionala utvecklingsorganet Shivadd, drabbas stora delar av området av återkommande torkor – eller översvämningar, när de torra markerna inte kan absorbera stora vattenmassor.

– En tredjedel av markerna ligger i närheten av landets största flod och bönderna i dessa områden drabbas av översvämningar nästan årligen, berättar Francis Mlewah.

Men tack vare den satsning på konstbevattning som kommit till stånd genom en kyrklig organisation har allt nu förändrats för Francis Mlewah och de 259 andra småbönderna i Sande. Numera kan de skörda sina grödor tre gånger varje år, har alltid tillgång på mat och har fått inkomster genom att de kan sälja överskottet. De har använt en del av resurserna för att förstärka sina hus – och är därmed mindre utsatta för skador i samband med översvämningar.

En av bönderna i Sande, Samuel Wise, berättar att de flesta familjer nu har kunnat köpa in vattenpumpar som används för att odla grönsaker och rotfrukter. Han säger att man satsar på grödor som är nyttiga – men också är efterfrågade på marknaden.

Esmie Komwa Eneya