Demens – ett snabbt ökande folkhälsoproblem enligt forskare

220131 (SciDev.Net/IPS) – Antalet personer som drabbas av demenssjukdomar i världen kan komma att nästan tredubblas fram till 2050, enligt en ny studie. Afrika söder om Sahara är en av de regioner där folkhälsoproblemet riskerar att öka som snabbast.

Närmare 57 miljoner människor var drabbade av demenssjukdomar under 2019, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Fler än 60 procent av de drabbade levde i medel- eller låginkomstländer och enligt WHO är demenssjukdomar den sjunde vanligaste dödsorsaken i världen.

Men inom tre decennier kan antalet insjuknade komma att öka drastiskt – och omfatta 153 miljoner personer, enligt en ny studie som gjorts vid Washingtons universitet och publicerats av den medicinska tidskriften The Lancet. Enligt forskarna kommer en stor del av ökningen att ske i USA, Afrika och Mellanöstern.

Enligt studien är de främsta skälen till ökningen befolkningstillväxt och ett ökat antal äldre. Men det handlar även om riskfaktorer som rökning, övervikt, högt blodtryck – samt låg utbildningsnivå. Av det skälet menar forskarna att det krävs insatser för att begränsa dessa riskfaktorer. Men det behövs också fler investeringar för att hjälpa de drabbade, samt mer forskning för att få fram nya läkemedel.

Studiens huvudförfattare Emma Nichols betonar att den kraftiga ökning av antalet demenssjukdomar som förväntas i södra Afrika kommer att få stora konsekvenser för sjukvården och många familjer – men också för ländernas hela ekonomier.

Allra störst förväntas ökningen vara i de östra delarna av södra Afrika, där antalet demenssjuka kan stiga från 660 000 till fler än 3 miljoner fram till 2050.
Även i Nordafrika och Mellanöstern förväntas en kraftig ökning av antalet fall.

Studiens medförfattare Theo Vos betonar att världens låg- och medelinkomstländer nu bör ta beslut om nationella strategier i syfte att motverka riskfaktorerna. Han menar också att det är viktigt att det genomförs åtgärder mot den ojämlika tillgången på vård och sociala insatser – för att bemöta de problem som kommer att uppkomma i takt med att de äldre i befolkningarna blir allt fler.

Forskarna påpekar samtidigt att deras arbete har begränsats av bristen på pålitliga datauppgifter från flera delar av världen, däribland många länder i södra Afrika.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Dann Okoth