Ny bok lyfter fram Indiens muslimska kvinnor

Lucknow, 220107 (IPS) – De samhällsinsatser som utförs av kvinnor som tillhör Indiens muslimska minoritet uppmärksammas nästan aldrig. Det har Farah Usmani bestämt sig för att ändra på. Nu har en bok som porträtterar ett hundra muslimska kvinnor lanserats.

Farah Usmani står bakom projektet Rising Beyond the Ceiling – som har som mål att lyfta fram de viktiga insatser som muslimska kvinnor står för i Indien.

IPS möter henne i jättelandets befolkningsmässigt största delstat, Uttar Pradesh. Här bor närmare 240 miljoner människor, varav 44 miljoner muslimer, och det är härifrån Farah Usmani kommer.

Till vardags arbetar hon i New York, som chef inom FN:s befolkningsfond UNFPA.

Hon säger att hon länge undrat hur det kommer sig att de många miljontals muslimska kvinnorna i Indien förblivit så osynliga i offentligheten. För två år sedan beslutade hon sig för att göra något åt saken, genom att samla en grupp kvinnor i Uttar Pradesh.

En av dem är Sabiha Ahmad, som samordnar arbetet inom projektet.

– Vi beslutade oss för att samla in uppgifter om ett hundra muslimska kvinnor i Uttar Pradesh, i syfte att dokumentera deras inspirerande liv, berättar Sabiha Ahmad för IPS.

Målet var att motverka fördomarna om muslimska kvinnor – genom att porträttera och visa upp ett stort antal personer och lyfta fram deras mångfald. Resultatet blev en bok om kvinnor från delstaten som flyger drönare och flygplan, väver mattor, arbetar som poliser eller militärer, som arbetar som konstnärer eller är framgångsrika idrottare.

Boken lanserades i samband med att Farah Usmani nyligen besökte sitt hemland – och i samband med den lanseringsfest som då hölls kunde många av de hundra kvinnor som är porträtterade i boken träffas för första gången.

Faiza Abbasi är en av bokens författare. Hon betonar att det handlar om det handlar om en hyllning av kvinnor, gjord av kvinnor.

– Vi samlade oss för att belysa vad vi har lyckats uppnå, säger hon till IPS.

Nu är planen att genomföra liknande satsningar även i andra indiska delstater.

Mehru Jaffer