Ökat intresse för nyttig och lokalproducerad mat i Pakistan

Karachi, 211124 (IPS) – Intresse för lokalt producerad mat har ökat i Pakistan under pandemin. Det säger Alia Chughtai, som startat en cateringfirma med fokus på nyttig och närodlad mat i jättestaden Karachi.

Alia Chughtai startade restaurangen Aur Chaawal tillsammans med sin kollega Akhlaque Mahesar för två år sedan. Detta efter att hon själv blivit av med sina återkommande magproblem efter att ha gått över till en nyttigare och mer välbalanserad diet.

– Jag började med verksamheten eftersom jag hade ett personligt behov av inhemsk mat som inte innehöll dåliga oljor, kemiskt påverkade kryddor och färgämnen, säger hon.

Alia Chughtai anser att en hel del av de hälsoproblem som drabbar människor beror på att många äter för mycket processad mat. I stället förordar hon en kost där naturligt odlade grönsaker och frukter står i centrum.

Under pandemin har intresset ökat för det lokalproducerade. Akhlaque Mahesar säger att de arbetar efter devisen från ”jord till bord” – där de flesta produkterna har odlats lokalt – eller åtminstone inom landet.

– Det gäller även för olika sorters ost och pasta, säger han.

Köket har lyckats säkra återkommande leveranser av kryddor och andra ingredienser från små lokala producenter.

Satsningen ligger i linje med vad Fayza Khan, ordförande för Pakistanska förbundet för näringsfrågor, förordar. Hon menar att aktörerna inom matindustrin måste öka utbudet av hälsosam och hållbar mat – samt verka för en minskad konsumtion av kött och processade livsmedel.

Detta för att minska problemen med undernäring, men också för att bemöta sjukdomar som diabetes.

– De livsstilsrelaterade sjukdomarna ökar snabbt bland både vuxna och barn i Pakistan, säger hon.

Fayza Khan menar att det hänger samman med en ökad konsumtion av snabbmat. I stället anser hon att det behövs en återgång till den inhemska hemlagade maten, som är betydligt nyttigare.

Alia Chughtai säger att hon också har blivit alltmer medveten om matproduktionens miljömässiga och sociala konsekvenser.

– Som företagare inom matindustrin är det vårt ansvar att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser samt att verka för en god djurhållning och att stötta småskaliga bönder, säger hon.

På restaurangen blir köksavfallet till kompost, som sedan används som näring i restaurangens grönsaks- och kryddodling.

Alia Chughtai säger att de även är noga med att servera rätter som bara innehåller rena råvaror och kryddor. Hon säger att hennes magproblem försvann efter att hon slutat använda sig av färdiga kryddblandningar, som ofta innehåller stora mängder tillsatser och färgämnen.

Satsningen har varit lyckosam. I dag har cateringfirman ett växande antal kunder i en jättestad där konkurrensen är knivskarp.

Enligt Akhlaque Mahesar hänger framgångarna samman med att allt fler pakistanier har börjat inse betydelsen av att äta mat som är gjord från grunden.

Zofeen Ebrahim