Coronakrisen slår särskilt mot skolbarn i krisområden

New York/Genève, 211011 (IPS) – Pandemin har fått enorma konsekvenser för skolelever över hela världen – men för barn i områden som är drabbade av långvariga kriser har effekterna varit särskilt förödande. Det visar en ny rapport.

En ny årsrapport från den globala fonden Education Cannot Wait, ECW, slår fast att fjolåret innebar exceptionella problem för barn i regioner som redan var utsatta för olika former av kriser. ECW arbetar med att erbjuda skolgång till barn som lever i svåra krissituationer i länder som Afghanistan, Syrien och Jemen.

Enligt rapporten innebar pandemin många nya utmaningar och ytterligare problem för de mest sårbara grupperna, som flickor och barn med funktionsnedsättningar.

FN:s särskilda sändebud för global utbildning, Gordon Brown, konstaterar att en miljard barn i världen nu har gått miste om nästan ett års skolgång.

– Priset har varit särskilt högt för de barn som redan var marginaliserade och lämnade på efterkälken, säger han.

Närmare 20 miljoner barn som lever på flykt, i synnerhet flickor, riskerar nu att ha hoppat av skolan för alltid. Det innebär i sin tur att dessa barn inte bara går miste om nya kunskaper, utan också förlorar det förbättrade skydd mot könsbaserat våld, tidiga giftermål och sexuell exploatering som skolorna erbjuder.

ECW:s chef Yasmine Sherif uppger att det krävs snabba och mycket större finansiella insatser för att stötta skolsatsningar åt barn i krisområden.

– Annars kommer hela generationer att gå förlorade. Covid-19 har förvärrat den förödelse som konflikter, klimatrelaterade katastrofer och flyktingkriser har orsakat, säger Yasmine Sherif.

Pandemin har dessutom lett till att många miljontals människor har drabbats av fattigdomen – vilket enligt ECW gör att finansieringsfrågan kommer att förbli en stor utmaning.

Alison Kentish