Högt blodtryck ett växande problem i fattiga länder

211006 (SciDev.Net/IPS) – Allt fler människor lider av för högt blodtryck utan att känna till det. Störst är problemen i utvecklingsländer som har sämre möjligheter att ställa diagnoser och behandla hypertoni, visar en studie.

På global nivå beräknas 1,2 miljarder människor lida av för högt blodtryck – och över 700 miljoner får ingen behandling för det. Det konstateras i en studie som gjorts i samarbete mellan Världshälsoorganisationen, WHO, och Imperial College London, och som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet.

Forskarna slår fast att det stora antalet människor som lider av för högt blodtryck utan att veta om det, eller utan att erbjudas behandling, utgör ”ett massivt misslyckande för folkhälsan”.

För högt blodtryck, eller hypertoni, är en av de främsta riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom och njursvikt. Enligt den nya studien kommer numera åtta av tio personer som lider av hypertoni från medel- eller låginkomstländer.

Högt blodtryck kan enkelt fastställas med hjälp av en blodtrycksmätare och effektiva läkemedel är billiga. Men trots detta går alltså flera hundratals miljoner som lider av hypertoni utan behandling.

Studiens huvudförfattare Majid Ezzati, professor i global miljöhälsa vid Imperial College London, säger att orsaken är omfattande brister inom många länders sjukvårdssystem. Han påpekar att det handlar om brist på sjukvårdsförsäkringar – men också om en avsaknad av vårdcentraler och vårdpersonal. Ett annat problem är enligt Majid Ezzati att det kan saknas resurser både för att tillhandahålla mätinstrument och läkemedel.

För att bemöta problemen krävs det enligt honom både större inhemska satsningar och ett utökat bistånd till de länder som har behov av det.

Forskarnas beräkningar bygger på stora mängder data från 184 länder, mellan 1990 och fram till 2019. Deras slutsats är att även om andelen som lider av för högt blodtryck inte har förändrats tydligt under perioden så har det beräknade antalet som lider av hypertoni ökat från en beräkning på 650 miljoner människor 1990 till 1,28 miljarder under 2019.

Siffror från länder som Kanada, Island och Sydkorea visar att problemen med tiden har minskat i dessa länder. I dessa länder beräknas dessutom närmare 70 procent av de som lider av hypertoni både ha blivit diagnosticerade och fått behandling.

I delar av Asien och i södra Afrika beräknas däremot bara mellan en femtedel och en fjärdedel av de som lider av högt blodtryck få behandling för tillståndet.
Siffrorna kommer inte som någon överraskning för Joachim Osur vid hjälporganisationen Amref Health Africa i Nairobi.

– Problemen med hypertoni har alltid funnits där, men det som har förändrats är att riskfaktorerna i låg- och medelinkomstländerna har ökat, säger han.

Joachim Osur menar att livstilsförändringar och en diet där allt fler äter mer processad mat i sin tur ökat problemen med övervikt i dessa länder – vilket i sin tur leder till förhöjda risker för att drabbas av för högt blodtryck.

Taskeen Khan, expert på hjärt-kärlsjukdomar vid WHO, säger att det finns en felaktig uppfattning om att hypertoni är ett tillstånd som i första hand drabbar välbärgade människor.

– I själva verket inträffar de flesta konsekvenserna av för högt blodtryck, som hjärtattacker och strokes, i låg- och medelinkomstländer, säger hon.

Enligt Taskeen Khan är den stora skillnaden att man i vissa rikare länder är bättre på att bemöta problemen – bland annat genom att driva igenom satsningar för att förmå människor att äta nyttigare och röra mer på sig. Dessutom är vården betydligt mer utbyggd i dessa länder.

*Denna artikel har tidigare publicerats av SciDev.Net

Dann Okoth