Fiji: Extremväder tvingar öbor att överge sina hem

Sydney, 210927 (IPS) – Återkommande stormar och översvämningar har fått befolkningen på en ö i Fiji att inse det oundvikliga – de kommer att tvingas överge sin så hårt drabbade hemby.

De boende i byn Cogea på ön Vanua Levu har insett att de måste flytta någon annanstans för att överleva.

Orten, som ligger mellan två floder som löper ut i det närliggande Stilla havet, har med tiden blivit hårdare drabbad av allt fler extrema väderfenomen.

– Vi är förkrossade över att tvingas överge våra förfäders marker, men om vi ska klara oss måste vi flytta till ett säkrare område, säger den 36-årige läraren Sepesa Curuki till IPS.

Han berättar att byns befolkning, som består av 72 personer, har drabbats av tre kraftiga tropiska stormar bara under ett års tid. Flera extrema översvämningar har följt och i samband med supercyklonen Yasa i december 2020 förstördes 23 av byns 37 byggnader fullständigt.

– Övriga byggnader, däribland vårt hem, blev svårt skadat, berättar Sepesa Curuki.

Sedan dess bor han tillsammans med sin mamma, sin hustru och familjens fyra barn i ett mindre cementhus med ett tillhörande tält.

Önationen Fiji i sydvästra Stilla havet står för en försvinnande liten del av de globala utsläppen av växthusgaser. Landet var samtidigt det första som ratificerade Parisavtalet 2015. Fiji är ett bara en av många lågt liggande önationer i världen som med tiden har blivit alltmer drabbade av klimatförändringarnas katastrofala effekter.

Sepesa Curukis 63-åriga mamma Timaima berättar om hur extrema skyfall leder till att floderna svämmar över – och dränker befolkningens åkermarker.

– Grödorna är det enda vi har att försörja oss på. Under min livstid har jag aldrig tidigare varit med om en liknande förödelse som i samband med Yasa. De flesta bybor lever numera i tält på den leriga mark som finns kvar av denna en gång i tiden så levande by, berättar Timaima.

För två år sedan slog myndigheterna i Fiji fast att planerade förflyttningar av befolkningar bara ska utföras när inga andra alternativ återstår.

Men regeringen har skapat en fond som ska användas för att hjälpa människor som drabbas av klimatrelaterade problem att kunna flytta till säkrare områden.

En fjärdedel av befolkningarna på Stilla havets öar bor nära kusterna. Och nu när en kommande orkansäsong är på ingång menar befolkningen i Cogea, som väntar på att få hjälp att flytta, att de skulle behöva den hjälpen så snabbt som möjligt.

Neena Bhandari