Bangladesh prisas för framgångsrikt utvecklingsarbete

Dominica, 210924 (IPS) – Bangladesh har på senare år bedrivit ett framgångsrikt arbete för att uppnå de globala utvecklingsmålen. Det uppger ett FN-nätverk som i veckan delade ut en utmärkelse till landet. Samtidigt innebär coronakrisen att framgångarna hotas.

FN-nätverket SDSN lyfter fram Bangladesh framgångar genom att tilldela landet en utmärkelse, som i veckan mottogs av premiärminister Sheikh Hasina i New York.

Bangladesh har bland annat lyckats öka skriv- och läskunnigheten snabbt, samtidigt som andelen bland befolkningen som har tillgång till el har ökat drastiskt. Dessutom har antalet dödsfall bland små barn minskat mycket kraftigt.

– Trots att vi står inför en massiv global kris vill vi uppmärksamma de resultat som Bangladesh har uppnått, säger ekonomiprofessor Jeffrey Sachs, som är ordförande för FN-nätverket.

Han betonar att Bangladesh tillhör de länder som gjorde störst framsteg i arbetet för att uppnå de globala utvecklingsmålen mellan 2015 och 2020.

Sheikh Hasina har varit premiärminister i Bangladesh i flera perioder sedan 1990-talet, och enligt henne beror det framgångsrika arbetet på att landet har som fokus att ”ingen ska lämnas på efterkälken”.

Under coronakrisen har Bangladesh bedrivit en linje med hårda restriktioner. Alldeles nyligen öppnades skolorna igen efter att ha varit stängda de senaste 18 månaderna. Landet har nu inlett ett omfattande program där alla medborgare ska erbjudas gratis vaccinationer.

Enligt Sheikh Hasina är målet att minst 80 procent av befolkningen ska vaccineras. Än så länge har dock bara elva procent av medborgarna blivit fullvaccinerade.

Sheikh Hasina varnar samtidigt för de enorma konsekvenser som pandemin har förorsakat – och betonar att Bangladesh är ett av de länder där utvecklingen nu är hotad.

– Miljontals människor över hela världen har drabbats av fattigdom och hunger och skolorna har utsatts för enorma störningar, säger hon.

Sheikh Hasina understryker vikten av att alla människor i världen nu måste få tillgång till vaccin.

– Många fattiga länder har inte möjlighet att köpa in vaccin, men behöver få tillgång till det. Utvecklade och rika länder måste därför kliva fram.

Alison Kentish