Specialiserade väderprognoser och försäkringar ska skydda utsatta bönder

Katmandu, 210915 (IPS) – Världens jordbrukare riskerar i allt högre grad att drabbas av extrema väderfenomen. Men i Sydostasien pågår en satsning där bönder och experter gemensamt arbetar för att bemöta hoten – genom utvecklingen av specialiserade väderprognoser och med hjälp av lokalt anpassade försäkringar.

Klimatkrisens konsekvenser blir allt tydligare för världens bönder. Ett exempel är den svåra torka och de problem med inträngande saltvatten som drabbade Mekongflodens deltaområden 2016. Närmare 400 000 hektar odlingsmarker drabbades och regionens odlare drabbades av enorma ekonomiska förluster och en ökande matbrist. Många hushåll förlorade större delen av sina inkomster och redan fattiga bönder blev ännu fattigare.

Experter betonar att världens småbönder har ett mycket stort behov av förbättrad krisplanering, men också av innovativa försäkringar för att kunna hantera klimatkrisens ekonomiska effekter.

Projektet DeRisk Southeast Asia syftar till att utveckla nya anpassningsstrategier för bönder i Vietnam, Laos, Myanmar och Kambodja. Det drivs i samarbete mellan australiska forskare,  Meteorologiska världsorganisationen samt forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT.

Professor Shahbaz Mushtaq, som arbetar inom satsningen, berättar för IPS att målen är att utveckla bättre väderprognoser och att hjälpa bönderna att anpassa sina verksamheter inför de ökande klimatriskerna.

– Men det finns gränser för hur långt det går att anpassa sig – alla risker går inte att hantera. Och där kommer försäkringar att spela en viktig roll, säger Shahbaz Mushtaq, som arbetar vid University of Southern Queensland i Australien.

Han har varit med och utvecklat ett nytt program för försäkringar som är inriktat mot kaffeodlare. Satsningen bygger på intervjuer med hundratals småskaliga kaffeodlare som fått berätta om de största riskerna de möter. Det handlar bland annat om torkor, växtsjukdomar och extrema skyfall.

– Målet är att utveckla försäkringar för de risker som drabbar hårdast, säger Shahbaz Mushtaq.

Han påpekar att när odlarna drabbas av extrema väderfenomen så drabbar det hela produktionskedjan.

– Men om de i stället kan återhämta sig snabbt så hjälper det också hela industrin – och det är också det främsta argumentet för att leverantörskedjan bör bidra till försäkringspremierna.

Shahbaz Mushtaq berättar att deras studier visade att kaffebönderna drabbas hårdast av extrem nederbörd och torkor. Torkor lyckas de dock oftast hantera på egen hand – medan det finns ett stort behov av försäkringar mot de skador som orsakas av kraftiga regn.

Nu har därför en försäkring mot extrem nederbörd utvecklats. Inom pilotprojektet har man också lyckats få med sig representanter för kaffeindustrin, som i ett inledande skede har gått med på att dela på försäkringskostnaderna med bönderna.

Inom satsningen bedrivs också ett pilotprogram i en av provinserna i Mekongdeltat där experter och bönder gemensamt har utvecklat en typ av väderprognoser som har ett särskilt fokus på risproducenter.

Nguyen Duy Nhiem, som arbetar inom satsningen i Vietnam, säger att det är avgörande att både experter på väder och jordbruk medverkar – samt lokala bönder som har de bästa kunskaperna om de lokala förhållandena. Tillsammans tar de med hjälp av så kallade säsongsprognoser fram olika råd för olika grödor.

– Det kan handla om när det är lämpligast att plantera. Och när det finns risk för torka – vilka sorter som är mest tåliga, säger Nguyen Duy Nhiem.

Dessa råd sprids sedan vidare till bönderna med hjälp av olika metoder, bland annat via en mobilapp.

Bönderna får även uppmaningar som baseras på helt aktuella väderprognoser.

– Om det exempelvis kommer att regna en viss dag så uppmanas bönderna att inte använda sig av gödningsmedel eller bekämpningsmedel denna dag, eftersom dessa då kommer att spolas ut över jordarna, säger Nguyen Duy Nhiem.

Hittills har över 20 000 bönder under de senaste två odlingssäsonger fått tillgång till rådgivningen, och enligt Nguyen Duy Nhiem har responsen varit mycket positiv. Många bönder uppges ha kunnat undvika många väderrelaterade skador på sina odlingar tack vare tjänsten.

Tanken är att pilotprojektet ska byggas ut och bli tillgängligt i fler provinser i Vietnam under nästa år.

Även i Laos pågår en liknande satsning som uppges ha hjälpt över 21 000 bönder att anpassa sina odlingar.

Marty Logan