Förhandlingar om slopat patentskydd för covid-19-vacciner återupptas

Melbourne, 210903 (IPS) – Förhandlingarna om att tillfälligt slopa patenträtten för covid-19-vacciner kommer inom kort att återupptas. Detta samtidigt som coronavirusets nya varianter fortsätter att spridas och vaccinbristen förblir stor i många länder.

En kommitté inom Världshandelsorganisationen, WTO, har i nästan ett års tid arbetat med frågan om att tillfälligt häva skyddet för den immateriella äganderätten för covid-19-vacciner.

Nu ska arbetet återupptas efter ett sommaruppehåll. Kritiker menar att den långa handläggningen kan ha bidragit till att flera miljarder människor i låg- och medelinkomstländer ännu inte har kunnat erbjudas vaccinationer.

Förslaget om att häva skyddet lades först fram av Indien och Sydafrika i oktober förra året och har med tiden vunnit ett allt starkare stöd från många länder. I maj i år ställde sig även USA bakom förslaget, och även Europaparlamentet har ställt sig bakom kravet. EU har dock inte gjort det, delvis på grund av motstånd från Tyskland.

Leena Menghaney, chef för Läkare utan gränsers, MSF:s, kampanj för en rättvis fördelning av vacciner i Sydasien, säger till IPS att länderna som lagt fram förslaget begär rätten att själva kunna producera vaccin.

– Även många medelinkomstländer har den tekniska kapaciteten att producera läkemedel och vaccin mot covid-19, säger Leena Menghaney.

Hon menar att det handlar om ett ”kolonialt bagage” att tro att länderna inte är redo för att klara detta.

Detta är inte första gången som WTO:s så kallade Trips-avtal om patent har blivit kritiserade. Leena Menghaney säger att systemet för immateriell äganderätt leder till en ojämn fördelning av de resultat som forskningen ger upphov till.

Sydafrika har även tidigare tagit strid med patenträtten, i samband med kampen för att lätta på reglerna för tillgången på bromsmediciner mot aids.

Winnie Byanyima, chef för FN-programmet Unaids är en av många som ställt sig bakom kravet på ett tillfälligt stopp för den immateriella äganderätten för covid-19-vacciner, liksom Tedros Adhanom, ordförande för Världshälsoorganisationen, WHO.

– Vi får inte upprepa de plågsamma läxorna i samband med de tidiga årens kamp mot aids, då personer i rikare länder kunde bli friska medan miljontals människor i utvecklingsländer hamnade på efterkälken, har Winnie Byanyima sagt i en kommentar.

Hittills har många utvecklingsländer haft stora problem att säkra leveranserna av vaccin mot covid-19, uppger experter.

Anis Chowdhury, tidigare chef inom FN:s ekonomiska och sociala kommission för Asien och Stillahavsområdet, säger till IPS att det globala initiativet Covax – som syftar till att säkerställa en rättvis global fördelning av vaccin mot covid-19 – redan från början var dömt att misslyckas.

Han menar att Covax fördes fram som ett alternativ av världens rika länder efter att läkemedelsindustrin avvisat ett förslag från WHO om att öka informationsutbytet mellan länder kring produktionen av covid-19-vacciner.

Trots att WHO-chefen Tedros Adhanom uppgett att det skulle behövas elva miljarder doser vaccin för att bemästra pandemin har Covax hittills bara lyckats samla in en mindre del av de två miljarder doser som initiativet haft som målsättning att få fram i år.

Lyndal Rowlands