Restriktioner och orkansäsong innebär dubbla utmaningar i Karibien

Dominica, 210902 (IPS) – Antalet coronafall ökar i den lilla karibiska önationen Dominica – och nya restriktioner har införts för att begränsa smittspridningen. Samtidigt pågår orkansäsongen, och många bönder tvingas leva med en ständig oro över att deras arbete ska gå förlorat.

Klockan är bara två på eftermiddagen när den 89-åriga bonden Whitnel Louis och hans hustru Ayma börjar packa ihop sina osålda varor i Dominicas huvudstad Roseau. De måste se till att ta sig hem i tid, innan det utegångsförbud som införts för att begränsa smittspridningen börjar gälla klockan sex på kvällen.

Parets pickup-bil är en av många som står parkerade längs den breda gata i staden som invånarna i den tidigare brittiska kolonin kallar för ”The Bayfront”. Den löper längs havskusten och nedanför ligger en hamn där kryssningsfartygen brukade lägga till – innan pandemin satte stopp för turismen.

I enlighet med de senaste restriktionerna har bönder fått tillåtelse att stå här några timmar om dagen för att sälja sina varor.

Whitnel Louis säger att de innan pandemin kunde sälja sina produkter för export utomlands – men det går inte längre

– Och de uppköpare som handlar av oss för att sälja vidare betalar oss knappt någonting, oavsett allt arbete som vi har lagt ner, säger han till IPS.

Vid sidan av alla problem som pandemin orsakat är paret dessutom just nu ständigt oroliga för att drabbas av en ny orkan. De har varit hårt utsatta på senare år. År 2015 förstördes deras bostad av den tropiska stormen Erika och två år senare ödelades deras odlingar av den mycket kraftiga orkanen Maria.

– Allt förstördes – våra odlingar av päron, mango och kokos. Vi hade fem bodar och orkanen slet sönder allt – de flög bort. I dag har vi inte en enda bod, eftersom vi inte har haft råd att återuppbygga någon, berättar Whitnel Louis.

Inför den årliga orkansäsongen, som vanligen är som värst i augusti och september, uppmanade Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit landets medborgare att som alltid se till att de har tillräckligt med proviant för att klara sig i minst tre dagar. Men dessutom uppmanades befolkningen att skaffa sig munskydd, plasthandskar och handsprit.

Mandela Christian vid landets krisberedskapsmyndighet säger till IPS att myndigheterna i samband med uppmaningar till allmänheten numera alltid inkluderar information om hur de ska kunna skydda sig mot covid-19 – och att det arbetet numera i högre grad sköts på distans.

Liksom övriga länder i världen har myndigheterna i Dominica förhoppningar om att vaccinen mot covid-19 ska kunna förhindra en massiv smittspridning – något som skulle kunna förvärras i samband med en naturkatastrof.

På senare tid har dock smittspridningen ökat i den lilla önationen, som bara har drygt 70 000 invånare, och nyligen rapporterades det första dödsfallet i samband med covid-19. Landets statsepidemiolog Shalauddin Ahmed uppmanade nyligen alla medborgare som fortfarande känner sig tveksamma att se till att vaccinera sig.

Samtidigt har Carissa Etienne, chef för panamerikanska hälsovårdsorganisationen Paho, uttryckt oro över den fortsatt svaga vaccinationstäckningen i Latinamerika och Karibien. Hittills har endast 18 procent blivit fullvaccinerade i regionen och enligt Carissa Etienne går utvecklingen långsamt även i de länder där det finns en god tillgång på vaccin.

Det tre veckor långa utegångsförbudet kvällstid har nu hävts i Dominica och bönder som Whitnel Louis har därmed större möjligheter att marknadsföra sina produkter.

Men hotet om nya restriktioner finns kvar – liksom risken för orkaner.

– Jag kan bara be till gud att vi förskonas denna orkansäsong, säger Whitnel Louis.

Alison Kentish