Fler digitala satsningar nödvändiga för afrikanska önationer

Bulawayo, 210830 (IPS) – Afrikas små önationer löper en hög risk att drabbas mycket hårt av klimatförändringarnas effekter – eftersom ländernas ekonomier är så beroende av turism och fiske. Samtidigt skulle fler investeringar i digital teknik kunna bidra till att lindra effekterna, uppger FN:s ekonomiska kommission för Afrika, ECA.

I Afrika tillhör Cape Verde, Komorerna, Guinea-Bissau, Mauritius samt São Tomé och Príncipe den grupp på 38 små önationer i världen som också är utvecklingsländer. Det är en grupp nationer som löper särskilt stor risk att drabbas av naturkatastrofer och stigande havsnivåer i klimatförändringarnas spår – och vars ekonomier är väldigt sårbara. Det säger Jean-Paul Adam, som är chef för teknik- och klimatfrågor vid ECA, till IPS.

Han påpekar också att de afrikanska önationerna har begränsade möjligheter att diversifiera sina ekonomier, bland annat eftersom de har så långa avstånd till andra marknader.

Dessutom har dessa länder enligt Jean-Paul Adam svårt att finansiera sin utveckling med hjälp av stöd och lån från exempelvis Världsbanken, eftersom dessa ofta bygger på ländernas bruttonationalinkomster per capita. Och önationerna har enligt honom så små befolkningar att statistiken påverkas mycket när bara ett fåtal individer har mycket höga inkomster.

ECA har i en analys beräknat att de afrikanska länderna riskerar att förlora upp till 15 procent av sina bruttonationalinkomster fram till 2030, på grund av klimatförändringarna. Jean-Paul Adam varnar samtidigt för att en stor klimatkatastrof fullständigt skulle kunna slå ut de små afrikanska önationernas ekonomier.

– Önationerna sätter ljuset på hur extremt sårbara alla afrikanska länder är inför klimatförändringarna, säger han.

De små afrikanska önationerna har en samlad befolkning på strax över fyra miljoner invånare som bor på lågt liggande marker där riskerna är stora, både för stigande havsnivåer och cykloner.

Det är faror som hotar alla världens små och fattiga önationer – trots att dessa länder bara står bakom en procent av världens samlade utsläpp av växthusgaser, enligt FN:s utvecklingsprogram, UNDP.

Jean-Paul Adam säger att satsningar på digital teknik både kan stärka ländernas möjligheter att hantera klimatriskerna och stärka deras ekonomier.

Enligt honom kan nya digitala hjälpmedel bidra till att öka kunskaperna bland afrikanska önationer om hur viktiga verksamheter, som fisket, kan påverkas av förändringar i klimatet. Han säger att ECA stöttar afrikanska länder med att bygga ut tekniken – men att mer skulle kunna göras, bland annat genom fler satsningar på kameror och drönare som på distans kan bevaka olika former av miljöförändringar.

– Dessa satsningar kan även användas för att genomföra rätt investeringar på viktiga områden, som inom turismen, säger Jean-Paul Adam.

I länder som Seychellerna och Mauritius används redan digital teknik i hög grad för dessa ändamål, enligt honom.

Även USA-baserade Brookings Institution menar att länderna i Afrika med hjälp av digitala hjälpmedel skulle kunna genomföra stora omvandlingar som skulle stärka ländernas konkurrenskraft. Enligt tankesmedjan skulle lösningar som bygger på artificiell intelligens kunna bidra med att lösa många av de största problem som kontinenten plågas av.

Jean-Paul Adam menar också att de afrikanska önationerna skulle kunna genomföra satsningar för att i högre grad satsa på så kallad blå ekonomi. Blå ekonomi handlar om att dra nytta av hav, sjöar och floder, genom hållbara investeringar i verksamheter som bland annat fiske, sjötransporter, turism, fiskodlingar och energisatsningar.

Han påpekar att önationerna har mycket begränsade möjligheter att använda sig av mark – men desto större tillgångar i form av hav. Och om dessa tillgångar förvaltas på rätt sätt kan fördelarna enligt honom bli mycket stora.

Busani Bafana