FN vill stärka kampen mot korruptionen

New York, 210608 (IPS) – Under förra veckan höll FN:s generalförsamling en särskild session om de globala problemen med korruption, som resulterade i en politisk deklaration. Samtidigt visar historien hur svår kampen mot korruptionen är.

Den frispråkige tidigare generalsekreteraren Kofi Annan, som kom från Ghana, betonade vid ett tillfälle att hur ”miljardtals dollar av offentliga medel fortsätter att vara undangömda av vissa afrikanska ledare – samtidigt som vägarna spricker, sjukvårdssystemen fallerar, skolbarnen varken har böcker, skolbänkar eller lärare, och medan telefonerna inte fungerar”.

Över 120 talare hade anmält sig när FN:s generalförsamling förra veckan höll ett tre dagar långt särskilt möte om korruptionen. Bland talarna återfanns flera utrikesministrar, tre biträdande premiärministrar och tio regeringschefer. De flesta deltog digitalt, eftersom FN-högkvarteret till stora delar har förblivit stängt på grund av pandemin.

Vid en pressträff ställdes samtidigt en träffande fråga av en reporter, som undrade vad generalförsamlingens ordförande Volkan Bozkir hoppades kunna uppnå med mötet – ”samtidigt som så många av talarna själva är korrumperade”.

Ordförandens talesperson Brenden Varma påpekade att mötets målsättning bland annat var att ge medlemsländer en möjlighet att dela med sig av goda erfarenheter – och att stärka den globala kampen mot korruptionen.

Under mötet underströk Volkan Bozkir de många skadliga effekterna av korruption – bland annat genom att den underminerar människors förtroende och rättsstaten, göder konflikter och underminerar de mänskliga rättigheterna.

– Den slår dessutom hårdast mot de fattiga, marginaliserade och mest sårbara, sade Volkan Bozkir.

Vid sessionens slut enades alla deltagare om en politisk handlingsplan mot korruptionen. Historien har dock visat hur svår denna strid är, och att det handlar om en kamp utan slut.

Mandeep S. Tiwana, programchef vid den internationella alliansen Civicus, säger till IPS att det är mycket positivt att generalförsamlingen organiserar ett särskilt möte om den korruption som han menar driver på orättvisorna i världen.

Samtidigt menar Mandeep S. Tiwana att kampen mot korruptionen även måste innehålla en diskussion om hur den marknadsorienterade politik som råder i dagsläget skapar utrymme för storskalig korruption. Detta genom att göra det möjligt att föra över offentliga medel till privata företag. Enligt honom innebär detta att stater uppmanas att dra sig tillbaka för att frigöra utrymme åt företag att sköta offentlig service.

Mandeep S. Tiwana menar att en stor del av korruptionen hänger samman med att stater sluter olämpliga avtal med företagsledare som har kopplingar till höga politiker.

Under mötet betonade Pakistans FN-ambassadör Munir Akram, som även är ordförande för FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, att korruptionen orsakar enorma olagliga finansiella utflöden – vilket i sin tur slår hårt mot utvecklingsländernas ekonomier och bidrar till de globala orättvisorna.

Enligt Munir Akram går världens utvecklingsländer på detta sätt miste om belopp som är många gånger högre än vad de mottar i offentligt utvecklingsbistånd.

Thalif Deen