Indiska muslimer trakasseras under pandemin

New Delhi, 210607 (IPS) – Flera muslimska medarbetare vid ett center för telefonrådgivning om covid-19 pekades nyligen ut som korrumperade av en hög politiker från Indiens hindunationalistiska regeringsparti. Anklagelserna framfördes utan några bevis. Bedömare menar att det bara är ett av flera exempel på den islamofobi som sprids i spåren av den skenande coronakrisen.

I början av maj stormade parlamentsledamoten Tejasvi Surya, som tillhör regeringspartiet BJP, in på ett center för telefonrådgivning i Bangalore under förevändningen att han skulle avslöja en påstådd korruptionsskandal.

I en video som livesändes på sociala medier, och sedan publicerades av flera medier, läste politikern upp namnen på, och anklagelser mot, 17 av de drygt 200 medarbetarna vid centret. Alla de 17 namngivna personerna var muslimer.

Strax därpå började namnen att spridas vidare på sociala medier, där personalen anklagades för att vara ”terrorister” som mot höga avgifter skulle ha erbjudit akutvård till muslimer som var sjuka i covid-19. Enligt rapporter fick alla de anklagade sparken – trots att det inte fanns några bevis för anklagelserna.

En av medarbetarna, som inte vill bli citerad med sitt namn, berättar för IPS att han var stolt över sitt arbete och att kunna hjälpa dem som behövde information om corona. Detta ända fram till att politikern kom med sina anklagelser.

– Jag tappade andan när jag såg ordet ”terrorist” bredvid mitt namn i de Whatsapp-meddelanden som började spridas strax efter att parlamentsledamoten hade pekat ut mig offentligt som anklagad för korruption, säger han.

Enligt mannen kom polisen och förde honom till polisstationen där han blev fotograferad och behandlad som en kriminell.

– Kanske var mitt brott att jag har ett muslimskt namn, säger han.

Trots att han och de andra utpekade har fått löften om att de ska återfå sina jobb har detta ännu inte skett.

Den andra coronavågen har slagit mycket hårt mot Indien, och när läget var som värst konstaterades över 400 000 nya fall om dagen i landet. På senare tid har dock kurvan vänt nedåt, även om mörkertalet förblir stort.

Bedömare menar att det under hela pandemin har spridits felaktiga uppgifter om den muslimska minoritetsbefolkningen – och att islamofobin fått en ökad spridning i spåren av krisen. Bland annat har muslimer pekats ut som skyldiga till spridningen av covid-19.

Zafarul Islam Khan, tidigare ordförande för organisationen Delhi Minorities Commission, säger till IPS att vissa medier har bidragit till att sprida bilden av att muslimer medvetet skulle ha spridit virussjukdomen som en del av en konspiration kallad ”corona-jihad”.

Pratik Sinha har varit med och grundat sajten Altnews, som granskar och faktakontrollerar information som sprids av både traditionella medier och på sociala medier. Han säger att man snabbt efter att sajten hade startats kunde konstatera att det sprids många felaktigheter som är riktade mot den muslimska minoriteten.

– Det handlar om medvetna försök att framställa muslimer negativt, där man vill lägga skulden på muslimerna själva för olika saker som de drabbas av, säger Pratik Sinha till IPS.

Under pandemin har det enligt honom spridits mängder av rykten och osanningar. Men enligt Pratik Sinha är en oroande trend att muslimer har utsetts till syndabockar av så många, även av etablerade medier och politiker från olika läger.

Mariya Salim