Klimatförändringar får kenyanska småbönder att sälja sin mark

Nairobi, 210520 (IPS) – För Kenyas småskaliga bönder innebär översvämningar, torkor och värmeböljor att skördar och boskap riskerar att gå förlorade. Och i takt med att problemen förvärras väljer allt fler att sälja sina jordar.

Peris Wanjiku driver ett litet jordbruk i Othaya i provinsen Nyeri. Hon berättar att allt fler av hennes kollegor har gett upp i takt med att klimatet blivit alltmer oförutsägbart.

– Allt fler är beredda att överge sina jordbruk – om priset är det rätta, säger hon till IPS.

Jordbruksexperter menar att landets småskaliga lantbrukare, som till stora delar är beroende av nederbörd för sina åkrar, är hotade av de återkommande problemen med översvämningar, torkor och värmeböljor.

Peris Wanjiku säger att även under ett bra år blir inkomsterna för den som odlar majs, vete, te eller kaffe begränsade. Detta samtidigt som markpriserna har skjutit i höjden. Hon säger att det skulle ta henne många år att kunna tjäna lika mycket pengar på sina odlingar som den summa hon skulle få om hon sålde sin mark.

För att hjälpa bönderna att bemöta problemen har forskningsorganisationen Alliance of Bioversity International och CIAT genomfört studier som bedömer klimatriskerna i nästan alla Kenyas jordbruksområden.

Forskaren Caroline Mwongera, som arbetar med projektet, säger till IPS att det handlar om ett antal profiler som bland annat lyfter fram vilka geografiska områden som är särskilt utsatta för klimatrelaterade risker.

– Dessa profiler visar också vilka insatser som behövs för att hjälpa bönder och boskapsuppfödare att hantera de klimatrelaterade riskerna och sårbarheterna, säger hon.

Tanken är att det i sin tur ska bidra till att regionerna genomför klimatsmarta investeringar i de lokala jordbruken.

En studie om matsäkerheten i Kenya som kom i början av året visade att torkor och försenade regn under hösten ledde till kraftigt minskade skördar. Och i mars kom en ny rapport som förutsåg att bristen på nederbörd kommer att orsaka sämre skördar även under denna odlingssäsong.

Caroline Mwongera påpekar att deras studier även lyfter fram behovet av åtgärder som är inriktade på att stötta kvinnliga bönder.

Detta är mycket efterfrågat säger Judy Matu, som är ordförande för Förbundet för kvinnliga bönder i Kenya.

– Kvinnor har en central roll inom jordbruket. För att kunna bygga upp motståndskraftiga och klimatsmarta jordbrukssystem krävs det att kvinnor involveras, säger hon till IPS.

Beräkningar från Världsbanken visar att en majoritet av Kenyas jordbruk drivs av kvinnor. Trots detta äger kvinnor bara en bråkdel av landets jordbruksmarker.

– Det är ett verkligt problem att männen dominerar när det gäller äganderätten medan arbetet på åkrarna domineras av kvinnor. Det innebär att en majoritet av kvinnorna inte har beslutanderätt över hur jordarna ska användas, säger Judy Matu.

Hon påpekar att männen även dominerar när det gäller äganderätten på andra områden.

– Kvinnor står för det dagliga arbetet och behöver kunskaper om förbättrade metoder, bland annat när det gäller ekologiskt och hållbart jordbruk.

Samtidigt tvingas bönder som Peris Wanjiku att hantera de ökande risker som klimatförändringarna ger upphov till. Hon betonar dock att hon inte skulle överväga att sälja sin mark – om hon bara lyckades bemöta de utmaningarna.

Joyce Chimbi