Fattiga länder saknar nästan en miljon barnmorskor

(SciDev.Net/IPS) – Det råder stor brist på barnmorskor i världens låginkomstländer och värst är situationen i södra Afrika. Men med rätt satsningar skulle 4,3 miljoner fall av spädbarns- och mödradödlighet kunna förhindras varje år från och med 2035. Det visar en ny rapport.


På global nivå saknas det 900 000 barnmorskor, visar en ny rapport som gjorts i samarbete mellan Internationella barnmorskeförbundet, Världshälsoorganisationen och FN:s befolkningsfond.

Enligt studien beror bristen på uteblivna investeringar, orättvisor mellan könen och dåliga utbildningsmöjligheter. I synnerhet gäller detta i de låginkomstländer där behovet av en förbättrad mödravård är som störst.

– Det finns bevis för att investeringar i fler barnmorskor är effektiva och gör stor skillnad. Om regeringarna vill att befolkningarna ska vara friska så måste denna fråga tas på allvar, säger Sally Pairman, ordförande för Internationella barnmorskeförbundet.

Rapporten bygger på uppgifter från alla WHO:s 194 medlemsländer och visar att det sammanlagt saknas drygt en miljon anställda inom mödravården. Främst handlar det om barnmorskor, och allvarligast är bristen i södra Afrika.

År 2050 kommer en tredjedel av alla förlossningar i världen att ske i Afrika, enligt WHO. Men för närvarande får mindre än hälften av alla kvinnor som föder barn i södra Afrika hjälp av utbildad personal i samband med sina förlossningar.

Forskaren Pauline Bakibinga, expert på befolkningsfrågor vid en institution i Nairobi, säger att personalbristen främst beror på att många länder satsat alldeles för lite resurser på mödravården. Ett annat problem är att många afrikanska barnmorskor väljer att lämna kontinenten för att i stället arbeta i andra delar av världen – där de erbjuds bättre löner och arbetsförhållanden.

Kate Wade är en sydafrikansk barnmorska som har arbetat i flera länder på kontinenten, och hon lyfter fram att bristen på utbildningsmöjligheter är ett stort hinder i många låginkomstländer.

– Många saknar möjlighet att få en grundläggande skolgång. Och utan den grunden är det omöjligt att ens tänka på högre studier, däribland att utbilda sig till barnmorska, säger hon.

Enligt Unesco är det i södra Afrika fortfarande betydligt fler flickor än pojkar som aldrig får chansen att gå i skolan.

Sally Pairman vid Internationella barnmorskeförbundet menar att grundorsaken till den bristfälliga mödravården är de könsbaserade orättvisorna.

– Problemen kommer att bestå fram till att regeringarna tar tag i dessa frågor och inleder satsningar som är mer inriktade på jämställdhet, säger hon.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Laura Owings