Tanzania: Små jordbrukslån ger stora resultat

Madaba/Mafinga, 210407 (IPS) – Med hjälp av mindre lån som betalas ut i omgångar har tusentals småskaliga bönder i Tanzania kunnat utöka sina skördar betydligt. För bönderna har det inneburit en större tillgång på mat och ökat välmående.

De små mobilbaserade lånen betalas ut i omgångar, fördelade på olika cykler inom jordbruksproduktionen. Tusentals bönder i centrala och södra Tanzania ska tack vare detta ha kunnat mer än fördubbla sina skördar under de senaste tre åren.

Peter Lulandala, som bedriver ett småskaligt jordbruk i provinsen Iringa, är en av många bönder som uppger för IPS att lånen haft en avgörande betydelse. Tidigare har han kunnat låna pengar av en lokal bank – men eftersom dessa lån betalades ut som en klumpsumma blev det svårt för honom att avsätta de resurser som behövdes under olika delar av produktionen.

– Som småskalig jordbrukare i en by finns det hela tiden akuta problem som behöver lösas ekonomiskt. Det är exempelvis väldigt svårt att ha barn som tvingas gå till sängs hungriga för andra kvällen i rad samtidigt som man har kontanter i fickan eller på ett bankkonto, berättar Peter Lulandala för IPS.

För tre år sedan blev dock de nya lånen tillgängliga för de boende i hans hemby. De bygger på en modell där småskaliga bönder i vissa byar erbjuds möjligheten att spara en mindre summa, för att sedan kunna låna upp till tre gånger det sparade beloppet.

Lånen administreras av spar- och kredit-kooperativet SACCOS. Dess chef i provinsen Ruvuma, Khassim Masengo, berättar för IPS att satsningen lanserades av organisationen Allians för en grön revolution i Afrika, Agra, i samarbete med mikrokreditinstitutionen Self.

– Lånen betalas ut i tre olika omgångar – och bönderna får bara tillgång till utbetalningarna i samband med plantering, ogräsbekämpning och vid skörde- och efterarbetet, berättar Khassim Masengo för IPS.

Lånen förväntas sedan betalas tillbaka av bönderna efter att skördarna har sålts.

Hedwig Siewertsen vid Agra betonar att bristande finansieringsmöjligheter hämmar många afrikanska småbönder. Många bönder nekas lån av banker eftersom de inte har någon säkerhet, och enligt henne krävs det därför att bönderna erbjuds alternativa finansieringsmöjligheter.

Samtidigt visar forskning att matproduktionen måste öka i Afrika, med tanke på klimatförändringarna och befolkningsökningen – och att detta kräver nya innovationer.

Isaiah Esipisu