Klimatförändringarna driver på konflikter i Sudan

Bonn, 210304 (IPS) – Det krigshärjade Sudan är mycket sårbart för klimatförändringarnas effekter. Experter menar att konkurrensen om de knappa naturresurserna driver på konflikterna i landet.

– Vi lever med en fortsatt osäkerhet på grund av flera av de faktorer som gör att Sudan ligger högst på listan vad gäller sårbarhet för klimatet, säger den sudanesiska klimataktivisten Nisreen Elsaim.

Hon är även ordförande för FN:s generalsekreterares rådgivande ungdomsgrupp om klimatförändringar och talade nyligen inför ett högnivåmöte inom världsorganisationen.

Nisreen Elsaim påminde då om att FN:s säkerhetsråd har slagit fast att torkor, översvämningar och förstörelsen av åkermarker har en negativ inverkan på säkerhetsläget, band annat i regionen Darfur.

Enligt USA:s biståndsmyndighet är Sudan ett av de länder i världen som är mest sårbart för klimatförändringarnas effekter. Bristande nederbörd och återkommande torkor har redan slagit mot landets bönder och boskapsskötare på landsbygden, bland annat i Darfur.

– Bristande resurser, hunger, fattigdom och en okontrollerad migration leder ofrånkomligen till konflikter, sade Nisreen Elsaim.

Hon påpekade att klimatrelaterade kriser även slår hårt mot sjukvårdssystemet – och att det är barn, ungdomar och kvinnor som drabbas värst av effekterna.

I januari bröt våldsamheter ut mellan olika folkgrupper i Darfur – vilket ledde till att över 180 000 människor tvingades på flykt, varav en majoritet var under 18 år. Internal Displacement Monitoring Centre slog i samband med det fast att migrationen drivs på av konflikter mellan boskapsskötare och bönder över bristande naturtillgångar, tillsammans med bland annat översvämningar och politisk instabilitet. Det beräknas finnas över två miljoner internflyktingar i Sudan.

Nisreen Elsaim betonade att många unga i sin jakt på ett värdigt liv ser migration som den enda utvägen. Samtidigt påpekade hon att ungdomar utgör framtiden och att världens ledare måste lyssna på dem.

– Stoppa konflikterna genom att stoppa klimatförändringarna. Ge oss säkerhet och en tryggad framtid, avslutade hon sitt anförande.

Nalisha Adams